TikTok Lite’ın ödül özelliği soruşturma nedeniyle askıya alındı

25 Nisan 2024 15:30

Avrupa Birliği, dün eğer görmediyseniz iki farklı Avrupa ülkesinde aktif edilen “TikTok Lite” hakkında soruşturma başlattıklarını duyurdu.

Bu ay Fransa ve İspanya‘da kullanıma sunulan TikTok Lite, 18 yaş ve üzeri kullanıcılara yönelik yeni bir uygulama ve bir para kazanma odağına sahip. Yapılan açıklamaya göre bu yeni uygulamanın merkezinde yer alan ödül programı, kullanıcıların video izleme veya içerik üreticileri takip etme gibi belirli görevleri yerine getirirken puan kazanmalarına olanak tanıyor. Bu puanlar daha sonra hediye kartları veya Amazon kuponları gibi ödüllerle değiştirilebiliyor yani temelde verilen ödüller ile kişilerin uygulamada daha fazla kalması ya da vakit geçirmesi isteniyor. Avrupa Birliği ise bunu “bağımlılık yapıcı” görüyor ve Digital Services Act (DSA) kurallarına aykırı olarak değerlendiriyor. Bu bağlamda bir adım atan firma, bugün “ödül programını” resmi olarak askıya aldıkları duyurdu. Bu konuda yapılan açıklamada tam olarak, “TikTok her zaman AB Komisyonu ve diğer düzenleyici kurumlarla yapıcı ilişkiler kurmaya çalışıyor. Bu nedenle onların yeni ortaya koydukları endişeleri ele alırken TikTok Lite’daki ödül işlevlerini gönüllü olarak askıya alıyoruz.” denildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bundan önce ABD, TikTok yasağı için bir adım daha atmıştı. Kaçıranlar için ABD Meclisi, ByteDance’in elden çıkarmayı reddetmesi halinde platformun yasaklanmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Geçtiğimiz aylarda genel bir TikTok yasağı getirebilecek yasa tasarısı masaya geldi, şimdi ise ABD meclisi tarafından verilen onay ile bir sonraki seviyeye geçildi. Bu son adımla beraber platform hemen engellenmiyor, bunun yerine Çin bağlantılı ana şirket ByteDance’a TikTok’u satması için süre veriliyor.

Eğer bu süre içinde satış adımı atılmazsa ABD’de kalıcı olarak yasaklanacak platform, daha önce bu duruma karşı mümkün olan tüm yasal haklarını kullanacağını açıklamıştı. Bu konuda geçtiğimiz günlerde bir paylaşımda bulunan Elon Musk ise 181 milyon takipçiye ulaşan X hesabından, “X’in faydasına olacak olsa dahi bence ABD TikTok platformunu yasaklamamalı. Bu, Amerika’nın her zaman savunduğu ifade özgürlüğüne aykırı bir durum.demişti.

TikTok haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş