Turkcell’den Türkiye’de bir ilk; 5G teknolojisiyle otonom araç uzaktan kontrol edildi

08 Nisan 2022 12:30

Turkcell yapay zeka alanında önemli bir başarıya imza attı. Turkcell, geliştirdiği yapay zeka uygulaması ve 5G teknolojisini kullanarak uzaktan sürüş desteği alanında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

Turkcell’in Yapay Zeka Laboratuvarı’ndaki mühendisler, Kocaeli-Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde bulunan bir akıllı otonom sürüş aracını 5G deneme şebekesi üzerinden başarıyla kullandı. Şirket, uzaktan sürüş deneyimi için 5G altyapısı haricinde araçta Eatron firmasının çözüm ortaklığında geliştirilen yerli yazılımlar kullandı. 5G altyapısının desteğiyle 5 adet HD kamera, sensör ve kısa/uzun mesafe radar bilgileri gerçek zamanlı olarak Uzaktan Sürüş Merkezi’ndeki ekranlara aktarıldı. Aracın içindeki tüm veri işleme ve karar alma işlemleri bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Turkcell konu hakkında açıklamada bulundu

Turkcell yapay zeka ekibinin 2018 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk, ”Türkiye’ye teknoloji alanında değer katma hedefiyle hem farklı sektörlerin ihtiyaç ve taleplerine yönelik inovatif çözümler geliştiriyor hem de Turkcell’in iç ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hizmet sunduğumuz sektörler arasında bankacılıktan ulaşıma, sağlıktan perakendeye birçok alanda ülke ekonomisinin lokomotifi olan kurumlar ve şirketler yer alıyor. Turkcell Yapay Zeka ekibimizde yer alan 50’ye yakın uzman mühendisimizle özellikle görüntü işleme ve bilgisayarla görü, doğal dil işleme ve ses analitiği’ ile veri analitiği ve kıymetlendirme alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. Turkcell’in kendi kaynaklarıyla ve yetkinlikleriyle hızla yol alan bu ekibimiz, geleceğin en önemli teknolojilerinden biri olarak görülen yapay zeka alanında görüntü-video işleme, chatbotlar, sesli asistanlar, kişiye özel öneri sistemleri ve IoT veri analizi gibi yeteneklerle geliştirmeler yapıp yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ediyor” dedi.

İlginizi çekebilir: Sony’nin yeni konsept elektrikli otomobil ile tanışın

Paylaş