Türkiye’de bankalar için cumartesi de çalışma denemesi başladı

27 Mayıs 2022 15:42

Türkiye’de şaşırtan bir adım atıldı ve bankalar için cumartesi çalışma denemeleri başladı. İlk denemede İstanbul merkezli oldu.

Günümüzde birçok işlem için bankaya gitmemize gerek kalmadı. Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların mobil uygulamaları ve bu uygulamalarda sundukları imkanlar çok gelişmiş durumda yer alıyor. İşte bu geleceğin ortasında birçok kişinin pek anlam veremediği bir adım atıldı. Türkiye’de bir deneme sürecine başlandı ve cumartesi günü tam gün çalışacak ilk pilot banka Yapı Kredi oldu. Buradaki habere göre Yapı Kredi Bankası’nın İstanbul Şaşkınbakkal şubesi cumartesi günü tam gün müşterilerine hizmet verecek. Söz konusu pilot uygulamanın yapılacağı şubede tüm bankacılık hizmetleri normal hafta arası gibi gerçekleşecek.

Bazı kişiler bu sürece sevindiklerini aktarıyor. Bazı kişiler ise süreci günümüz şartlarında pek anlamlı bulmadıklarını belirtiyor. Yapı Kredi Bankası’nın denemelerden nasıl bir sonuç alacağı bilinmiyor ancak süreç iptal edilebilir. Cumartesi günü çalışmak bankalara faydadan çok zarar getirebilir. Yapılan birçok işlemci piyasaların açılacağı pazartesi gününe kalacağı için sürecin anlamlı bir olumlu etkisi olmayabilir. Diğer bankalardan konuda bir açıklama ise henüz gelmiş değil.

Türkiye’deki bankaların dijital dönüşümü, gelecekte “fiziksel banka şubesi” kavramını hayatımızdan çıkaracak. Bu konuda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) uzun zamandır çalışıyor ve bir yönetmelik hazırlamıştı. Daha önce direkt olarak burada okuyabileceğiniz Dijital Bankalar ve Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Basın Açıklaması başlıklı bir bildiri yapan kurum, burada “yalnızca dijital ortamda çalışan ve “neo-bank” olarak da adlandırılan şubesiz bankacılık modelinin altyapısının kurulmasına yönelik önemli bir adım atılmıştır.” açıklamasını yapan kurum, geçtiğimiz aylarda süreçteki ilk izni vermişti.

Bloomberg’in haberine göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 1,5 milyar TL sermayeli Hayat Katılım Bankası AŞ’nin kuruluşuna izin verdi. Resmî Gazete’de yayımlanan BDDK kararında bankanın, Hayat Holding AŞ, Hayat Kimya AŞ, As Tüketim Malları AŞ, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi AŞ ve Limaş Liman İşletmeciliği AŞ’nin ortaklığında kurulduğu belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şubesiz faaliyet gösterecek bu kurumlar için hazırlanan yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından yalnızca dijital kanallar üzerinden müşterilerine hizmet verecek şirketler, BDDK’ya başvurarak gerekli izinleri alarak hızlıca faaliyet göstermeye başlayabilecek.

Bankalar için cumartesi çalışma denemesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung imzalı ilginç projektör Freestyle

Paylaş