“Türkiye’de kasko fiyatları bir yılda üç kat arttı”

17 Mayıs 2023 10:18

Artan dolar kurunun etkisi her yerde hissediliyor. Yapılan son analize göre Türkiye’de kasko fiyatları bir yılda üç kat arttı.

NTV’den yer alan habere göre yıl sonuna kadar daha da artacak gibi görünen yüksek döviz kuru, artan araç ve yedek parça fiyatları kasko fiyatlarını bir yılda üç katına çıkardı. Yılın ilk üç ayında, hasar dosyası başına ortalama tazminat ödemesi kaskoda 15 bin lira, zorunlu trafik sigortasında 11 bin lira oldu. Sigorta Sektörü Yetkilisi Muhammed Karakum, bu konuda yaptığı açıklama kapsamında “Yılın ilk üç ayında hasar ödeme tutarları oldukça yükseldi. Bunun sebebi parça maliyetlerindeki ve işçi ücretindeki artışlar.” derken, geçen yıl ortalama 5 bin liraya yaptırılan bir kasko poliçesinin bu sene 15 bin lira civarında olduğunu yine geçen yıl bin 200 liraya yapılan trafik poliçesinin ise bu yıl 3 bin lira civarına yapılabileceğini belirtti. Sigorta sektörü yetkilileri trafik sigortaları zamanı geldiğinde yenilenmesi ve trafiğe sigortasız çıkılmamasını öneriyor. Bu öneriliyor ancak yüksek fiyatlar maalesef insanları kaskodan uzaklaştırıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Geçtiğimiz yıl 2.el araç bazında öne çıkan platformlardan birisi olan “arabam.com”, kasko özelinde gerçekleştirdiği ilgi çekici bir araştırmanın sonuçlarını paylaşmıştı. Çalışma kapsamında Türkiye’de otomobil sahiplerinin araç kaskoları ile ilgili düşüncelerini ve davranışlarını araştırılmıştı. 2022’nin kasım ayında 907 kişinin dahil olmasıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %52,5’i kasko yaptırmayacağını söylerken, %47,5’i kasko yaptıracağını söylüyor. Üstelik katılımcıların %71,9’u güncel kasko fiyatlarından haberi olmadığını belirtiyor. Kasko yaptırmayı düşünmeyen araştırma katılımcılarına bunun sebepleri sorulduğunda yanıtlayıcıların %65,4’ü kasko maliyetleri arttığı için, %18,4’ü trafik sigortasının yeterli olacağını düşündüğü için, %16,2’si ise trafikte kendisine güvendiği için kasko yaptırmayacağını söylüyor. Kasko yaptırmayı düşünen katılımcılar ise %46,1 oranı ile en çok tam/full kasko kapsamını tercih ediyor. Genel kaskoyu tercih edenlerin oranı %30,6 ve genişletilmiş kasko tercih edenlerin oranı %17,1. Dar/mini kasko tercih edenlerin oranı ise %6,2’de kalıyor.

Kasko fiyatları yanında bu da ilginizi çekebilir: Sıvı soğutmalı OnePlus 11 Concept

Paylaş