Türkiye’nin yeni sosyal medya yasası yürürlüğe girdi

18 Ekim 2022 09:03

Sosyal medya yasası olarak bilinen basın kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun Resmî Gazete’de yayınlandı.

Çok uzun zamandır gündemde olan Türkiye’nin yeni sosyal medya yasası artık kullanıma giriyor. Paylaşılan habere göre sosyal medyada yanıltıcı bilgi verilmesinin önüne geçmesi için yapılan düzenleme ile halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu maddede direkt olarak “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu tanımlanıyor. Suçun oluşması için ise yayılan haber gerçek değilse, ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa, halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa, kamu barışını bozmaya yönelik ve aleni ise şeklinde beş şart aranıyor.

Düzenleme kapsamında internetten yayın yapan kuruluşlar, basın kanunu kapsamına alınıyor. Bu sayede internet haber sitelerinde resmi ilan ve reklamların Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayınlanabilmesine imkân sağlanacak. Yeni kanuna göre internet haber siteleri ile basın kartına ilişkin konular, Basın Kanunu’nun kapsamına alınarak radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personeli, basın kartı düzenlenmesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi değerlendirilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Söylendiği kadarıyla basın kartı talep eden medya mensupları ve enformasyon görevlileri, kanun kapsamına dahil edilecek. Ayrıca internet haber sitelerinde bir içeriğin ilk kez sunulmaya başlandığı tarih ile sonraki güncelleme tarihleri, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde belirtilecek.

Yeni düzenleme kapsamında çocuklar da bulunuyor. Söylendiği kadarıyla Çocukların, internette veya sosyal medyada yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne ilave görevler verilecek.

Yeni düzenlemelerin tüm detaylarına yer veren Resmî Gazete’ye direkt olarak buradan ulaşabilirsiniz. Kanunun bazı maddeleri hemen, bazıları ise 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor.

Yeni sosyal medya yasası gibi bu da ilginizi çekebilir: DJI imzalı yeni drone modeli

Paylaş