Uzaydan internet sunan SpaceX Starlink taşınabilir hale getirildi

05 Mayıs 2022 19:36

Uzaydan internet sunan SpaceX Starlink hizmeti getirilen yeni bir özellik ile beraber taşınabilir hale getirildi.

SpaceX Starlink hizmeti için bugün “Portability” isimli bir özellik duyuruldu. Bu aylık ekstra 25 dolarlık hizmet sayesinde kişiler, uzaydan internet hizmetlerini kendi ülkeleri içerisinde başka noktalara taşıyabilecek. Sistem şimdilik bir araç üzerinde hareket halindeyken internet bağlantısı sunmuyor. Bunun için ayrı çalışmalar var ancak şimdilik süreç sabit olarak kullanım için hazırlanmış. Yani Portability için Starlink anteninin çalışmak adına mutlaka sabit bir noktaya konumlandırılması gerekiyor. Zaman zaman internet erişiminin olmadığı evlerine, çalışma sahalarına gidenler için güzel görünen hizmet, Starlink’in aylık minimum masrafını 135 dolar seviyesine getiriyor. Ancak çoğu kişi için şehirden uzak noktalarda yüksek hızlı internet erişimi elde edebilmek, bu masrafa oranla çok daha önemli olabiliyor.

SpaceX Starlink için Falcon 9’a yüklenen uydular alçak dünya yörüngesine gönderilmeye devam ediliyor. Yapılan en son hesaplara göre alçak dünya yörüngesine şimdiye kadar 2.441 farklı uydu gönderdi. Bunlardan 2.199 tanesinin şu an yörüngede yer aldığı (Süreçte bazı uydular kaybedildi), çalışan uydunun ise şimdilik 2.116 seviyesinde olduğu aktarılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu rakamlar daha önce de söylediğimiz gibi fazla gelebilir ancak SpaceX halen yolun çok ama çok başında bulunuyor. Tüm Dünya kapsaması ve yüksek hız için firmanın alçak dünya yörüngesine 30 bin kadar uydu göndermek istediği biliniyor.

Starlink’in 2023 yılında Türkiye’de de aktif edilmesi bekleniyor. Ancak bunun henüz yüzde 100 kesin olmadığını belirtelim.

SpaceX Starlink yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’nin yeni konsept elektrikli otomobil ile tanışın

Paylaş