Wikipedia kurucusu Dr. Larry Sanger milyonları greve çağırdı

04 Temmuz 2019 11:38

Wikipedia kurucusu Dr. Larry Sanger, milyonlarca sosyal medya kullanıcısını greve çağırıyor. ABD’nin özgürlük gününe denk gelen çağrı 4 ve 5 Temmuz günlerini kapsıyor.

Günümüzde sosyal medya platformlarının güvenirliği ile ilgili birçok sorun karşımıza çıkıyor. Kullanıcı bilgilerinin üçüncü kişilerle paylaşılması, gizli verilerin gizli kalması gerekirken depolanıp sızdırılması ve birçok olay yaşanıyor. Kullanıcılar tarafında azalan güvene rağmen kullanımların azalmıyor olması ise oldukça ilginç. Türkiye’de maalesef halen kapalı olan Wikipedia‘nın kurucusundan önemli bir açıklama geldi. Dr. Larry Sanger bu ilginç parametreye dayanarak sosyal medya kullanıcılarının haklarını savunması gerektiğine inanıyor. Sanger, sosyal medyanın eğlence güdüsünü besliyor olmasının yanında verilerimizi de güvende tutmasının zorunda olduğunu söyleyerek, bu güvenilmez sosyal medya platformlarının kullanımını en azından 2 gün bırakmaya yönelik bir “grev” çağrısında bulundu. Kullanıcıların bu gibi veri ihlallerini kabul etmeye devam ederse hiçbir şeyin çözülmeyeceğini söyleyen Wikipedia kurucusu Sanger, acilen önlem  alınması gerektiğini söylüyor. Grevi ise ABD’nin özgürlük günü olarak kutlanan 4 ve 5 Temmuz’da yapılmasını önerdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Wikipedia kurucusu Sanger, durumun vahim olduğunu söylüyor

Sosyal medya platformlarının, kullanıcı verilerinin mahremiyetine özen göstermediğinin altını çizen Wikipedia kurucusu Dr. Larry Sanger, dünya çapında yapılacak böylesine etkili bir protestonun bir şeyleri değiştirebileceğini düşünüyor. Sanger aynı zamanda katılımın yüksek olması halinde ses getirme yüzdesinin artacağını söylüyor. Dr. Sanger, grevin büyük sosyal ağlarda değişikliklere yol açacağını umuyor ve bunun da insanların verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlayacağını belirtiyor. Böylesine bir çağrı yaptığı için bazıları tarafından eleştirilen Dr. Larry Sanger’ın bu çağrısının çok etki yaratmayacağı düşünülüyor. Ancak yine de böyle bir çağrının yapılması, umut edildiği gibi yayılması halinde belki de sosyal medya platformlarının bu durumu tersine çevirmek için çabalamasına neden olabilir deniyor.

Bu grevin yanında ayrıca katılımcılardan, Sanger tarafından hazırlanan Dijital Bağımsızlık Bildirgesi‘ni imzalamaları isteniyor.

İlginizi çekebilir

Microsoft’tan şaşırtan paylaşım: Windows 1.0

Paylaş