“Yapay zeka denince akla ilk gelen ülke artık Amerika olmayacak”

27 Eylül 2018 16:00

Amerika’da hazırlanan raporlardan elde edilen bilgilere göre yapay zeka çalışmalarında dünya liderliğine gözünü dikmiş başka bir ülke var.

The US House Oversight ve Reform IT Subcommittee’nin hazırladığı raporda Amerika’yı yakından ilgilendiren sonuçlar bulunuyor. Aylar süren araştırmalar sonucu konu hakkında edinilen ortak bir öngörüye göre, çalışmalara yaptığı harcamayla Çin, bu sene zirvede. Hazırlanan rapor, aynı zamanda Trump yönetimine karşı bir uyarı niteliğinde. Çünkü Çin bu hızla gittiği takdirde 2030 yılı gelmeden yapay zeka çalışmalarına önderlik edeceği bekleniyor. Eldeki veriler, hali hazırda Amerika’nın çalışmalar için Çin kadar çaba sarf etmediğini gösteriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yapay zeka için 2 milyar dolar yeterli değil

Amerika’nın çalışmalarıyla alakalı, Kongre Üyesi Will Hurd ve Temsilci Robin Kelly’nin ortaklaşa çıkardıkları bir yayın da mevcut. İki ismin ilgili raporu çıkaran makamlar için ortaya koydukları “Makinelerin Yükselişi: Yapay zeka ve yapay zekanın Amerika’nın politikasına artan etkileri” isimli yayında da yine aynı konu tartışılıyor: Böyle giderse yapay zeka denince ilk akla gelen isim Amerika olmayacak. Hurd ve Kelly’nin anlatmak istedikleri şeyse yapay zeka merkezli bir politik liderliğin benimsenmesi. Raporda Amerika’nın savunma amaçlı yapay zeka çalışmaları için 2 milyar dolar harcadığı bilinse de bu rakam henüz yeterli bulunmuyor. Çin ve çalışmalardaki kararlılığıysa, herkesi Çin’in lider ülke olacağı konusunda birleştiriyor.

İlginizi çekebilir

EA’den sanal askerlere savaşmayı öğreten yapay zeka sistemi

Paylaş