YouTube, artık gerçekçi yapay zeka içeriklerinin açıkça belirtilmesini istiyor

18 Mart 2024 19:48

Dünyanın en büyük video platformu olmayı sürdüren YouTube, artık gerçekçi yapay zeka içeriklerinin açıkça belirtilmesini istiyor.

YouTube tüm içerik üreticiler için “zorunlu tutulan” yeni politikası için şunları aktardı: “İçerik üreticilerin, içerik düzenleme veya oluşturma araçlarını yenilikçi ve sorumlu biçimde kullanmasını teşvik ediyoruz. Aynı zamanda, kullanıcıların izledikleri veya dinledikleri içeriklerin gerçek olup olmadığını bilmek istediğinin de farkındayız. İzleyicileri izledikleri içerikler hakkında bilgilendirmeye yardımcı olmak için içerik üreticilerin, anlamlı şekilde değiştirilmiş veya yapay olarak üretilen ancak gerçekçi görünen içerikleri bildirmelerini zorunlu tutuyoruz. İçerik üreticiler, aşağıdaki durumlarda içerikleri bildirmelidir:

  • -Gerçek bir insanı, söylemediği veya yapmadığı bir şeyi söylemiş veya yapmış gibi gösteriyorsa
  • -Gerçek bir olayın veya yerin kamera görüntülerini değiştiriyorsa
  • -Gerçekte meydana gelmese de gerçekçi görünen bir sahne oluşturuyorsa

Tamamen veya kısmen değiştirilmiş ya da ses, video ve görüntü oluşturma veya düzenleme araçları kullanılarak oluşturulmuş içerikler bu kapsamda yer alabilir.”

“İçerik üreticiler videoyu bildirdikten sonra ne olur?” sorusuna verilen resmi cevap ise şöyle oldu: “İçerik üreticiler, içeriklerinin değiştirilmiş veya yapay olduğunu bildirmek için “Evet”i seçerse videolarının açıklama alanına bir etiket eklenir. Şu anda bu etiket, YouTube videolarını mobil cihaz veya tablet üzerinden izleyen kullanıcılara gösterilir.” Bu konuda daha fazla bilgiye ve bildirimin nasıl yapılacağını buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bundan önce ise YouTube Create uygulamasının Türkiye dahil birçok pazarda açılması ses getirmişti. “Geçtiğimiz yıl içerik üreticilerin zanaatlarına ve yaratıcılıklarına daha fazla zaman ayırabilmeleri için kısa ve aynı zamanda uzun videolara odaklanan, video düzenlemeyi kolaylaştırmak üzere tasarlanmış ücretsiz bir uygulama olan YouTube Create’i duyurmuştuk. O zamandan bu yana topluluğumuzun geri bildirimlerine dayanarak uygulamayı geliştirmek için çalışıyoruz ve bugün YouTube Create’i Android’de beta olarak Avustralya’dan Brezilya ve İspanya’ya kadar 13 ülkede daha kullanıma sunuyoruz.” açıklamasını geçen Google, bu ülkeler arasına kısa süre önce Türkiye’yi de aldı.

Şimdilik sadece Android tarafında yer alan (iOS sürümü bu yıl çıkacak) oldukça faydalı uygulama için firmanın kısa açıklaması ise şöyle olmuştu: “YouTube Create uygulaması faydalı ve kullanımı kolay prodüksiyon araçlarıyla videolarınızı düzenlemenize olanak tanır. YouTube Create ile uzun videoları ve Shorts videolarını reklam izlemeden, ücretsiz olarak düzenleyebilirsiniz. Karmaşık düzenleme araçları kullanmadan kolayca hazırlayabileceğiniz videolarla kitlenizde ilgi uyandırmak için filtre, efekt, telifsiz müzik, seslendirme ve çok daha fazlasını ekleyebilirsiniz.” 

YouTube haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş