YouTube, yapay zeka ile müzik oluşturma sistemini genişletti

22 Mayıs 2024 10:35

Alanın lideri olmayan devam eden YouTube, yapay zeka ile müzik oluşturma sistemini yeni bir imkanla beraber genişletti.

YouTube, ilk olarak 2023 yılında tanıttığı Dream Track özelliğini bugün itibarıyla güncelledi, kişilerin 30 saniyelik enstrümantal yani sözsüz şarkılar oluşturmasına imkan tanıdı. Direkt olarak Shorts içeriklerde kullanıma odaklanan bu müzikler, yazılı olarak İngilizce girilen komutlar ile oluşturulabiliyor. Henüz herkese açık olmayan altyapıda, farklı müzik türleri/tarzları seçilebiliyor ve ona uygun üretim yapılabiliyor. Dream Track özelliği ilk çıktığında Demi Levato, Papoose, T-Pain ve John Legend gibi isimlerin yapay zeka ile kopyalanan sesi kullanılıyor ve kişilerin yazarak girdikleri şarkı isteklerine özel 30 saniyelik “sözlü şarkılar” oluşturuluyordu. YouTube, bundan önce yapay zeka destekli video ilerletme sisteminin testini genişletmişti. YouTube, “Jump Ahead” adını verdiği özelliği uzun zamandır test ediyordu ancak bu testleri çok kısıtlı bir kitle üzerinde sürdürüyordu. Bu durum geçtiğimiz hafta itibarıyla değişti, özellik çok daha fazla Premium kullanıcıya açıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Halen test aşamasında olan özellik (Türkiye’de henüz açık değil), yapay zekadan yardım alıyor ve diğer kullanıcıların izleme alışkanlarını analiz ederek videoların tam olarak istenilen bölümüne atlanılmasına imkan tanıyor. Açılan videonun izlenmek istenecek bölümünü ilk çift dokunma ile yapılan atlama sonrasında otomatik olarak bulan ve kişileri oraya götüren altyapı, zaman zaman oldukça zaman kazandıracak gibi görünüyor.

YouTube kısa süre önce de sadece belirli içerik üreticilere yeni bir üretken yapay zeka sistemi sunmaya başlamıştı. Açık olarak belirtilmeyen ancak yüksek ihtimalle “Google Gemini” büyük dil modelini merkeze alan bu altyapı, kişilere temelde izleyicilerin sevebileceği, geniş kitlelerin dikkatini çekebilecek yeni video fikirleri sağlıyor.

“Bu deneysel araç beyin fırtınası yapmanıza, hedef kitlenizi daha iyi anlamanıza ve yeni fikirler üreterek daha hızlı ve etkili videolar oluşturmanıza yardımcı olmayı amaçlıyor” diyen şirket, altyapının şimdilik sadece İngilizce destekli olduğunu belirtiyor ve testlerin sonucuna göre özelliğin yavaş yavaş herkese açılabileceğini aktarıyor.

YouTube haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş