Yazılım devi Microsoft, karmaşık tıbbi teşhislerde gerçek doktorlardan daha başarılı bir yapay zeka sistemi geliştirdiğini duyurdu.
“MAI Diagnostic Orchestrator” (MAI-DxO) adı verilen sistem, tıp alanında çığır açabilecek çok önemli bir atılım olarak görülüyor. Ayrıntılı detaylarına buradaki blog sayfasında yer verilen MAI-DxO, yapılan testlere göre özellikle teşhisi zor ve karmaşık vakalarda gerçek doktorların performansını geride bırakıyor. Sistemin OpenAI’ın gelişmiş yapay zeka modelleriyle birleştirildiğinde yüzde 80’in üzerinde bir doğruluk oranına ulaştığı aktarılıyor. Aynı vakalarda gerçek doktorların başarı oranının ise sadece yüzde 20’de kaldığı belirtiliyor. MAI-DxO, aynı zamanda gereksiz testleri azaltarak maliyetleri düşürme potansiyeli de taşıyor. Microsoft, bu teknolojinin amacının doktorların yerini almak değil; onların uzmanlık ve empati yeteneklerini, makine zekasının gücüyle birleştirerek sağlık hizmetlerini daha ileri bir seviyeye taşımak olduğunu vurguluyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Microsoft sağlık alanında daha önce Dragon Copilot ile gündeme gelmişti. Bu sistem Microsoft’un 2021 yılında satın aldığı yapay zeka ses şirketi Nuance tarafından oluşturulan dikte ve ortam dinleme teknolojilerini temel alıyor. Microsoft Dragon Copilot açıklamaya göre doktorların tıbbi kaynaklardan hızlı bir şekilde bilgi toplamasına, klinik notlarını, sevk mektuplarını, ziyaret sonrası özetleri ve daha fazlasını otomatik olarak hazırlamalarına yardımcı olma amacını taşıyor. Bu sistem sayesinde sağlık çalışanlarının üstündeki dokümantasyon yükünü hafifletmek isteyen Microsoft, teknolojiyle sağlık çalışanlarının bilgisayardan ziyade hastaya odaklanabileceğini ve bunun herkes için daha iyi sağlık hizmetleri sağlayacağını belirtiyor. Microsoft, Dragon Copilot’un mayıs ayından itibaren ABD ve Kanada’da kullanıma sunulacağını belirtiyor. Sistem daha sonra İngiltere, Hollanda, Fransa ve Almanya’daki sağlık çalışanları tarafından kullanılabilecek.