ABD Adalet Bakanlığı Apple’a büyük bir dava açtı

21 Mart 2024 19:33

ABD Adalet Bakanlığı Apple şirketine büyük bir dava açtı. Bu davanın ve potansiyel sonuçların teknoloji devine büyük etkileri olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı bu davayı, Apple’ın müşterileri ekosistemine kilitleyerek ve rakip servislerin deneyimini kötüleştirerek akıllı telefon pazarında yasadışı bir tekel oluşturduğunu iddia ederek açtı. Apple’ın kapalı ekosistem yapısının, iMessage’ın Android tarafında olmamasının ve diğer benzer durumların yani Apple’ı Apple yapan ve çoğu zaman tepki çeken sınırlamaların illegal bir tekel oluşturduğunu düşünen ABD Adalet Bakanlığı, şirketi rakiplerin iPhone özelliklerine (Aynı zamanda Apple Watch özelliklerine ya da Apple Pay gibi servislere) erişimini kısıtlamakla da suçluyor. Apple ise açılan davada kendilerini güçlü bir şekilde savunacaklarını belirtti ve atılan adım için, “Bu dava kim olduğumuzu ve ürünlerimizi rekabetin yoğun olduğu pazarlarda farklı kılan tüm ilkeleri tehdit ediyor” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Son dönemde DMA üzerinden büyük duyurular gerçekleştiren teknoloji devi, bundan önce Avrupa’da gerçekten çok büyük bir ceza ile karşı karşıya kalmıştı. Kaçıranlar için geçtiğimiz ay Apple’ın spesifik olarak “Apple Music” tarafında rekabeti engellediği için 500 milyon euro (Yaklaşık 539 milyon dolar) ceza ödemek zorunda kalabileceği bildirilmişti. Geçtiğimiz haftalarda ise Avrupa Birliği teknoloji devine tam 1,84 milyar euro ceza kesildiğini duyurdu. Bu gerçekten büyük ceza aktarıldığı kadarıyla Spotify’ın şikayeti sonrasındaki incelemelerin bir sonucu konumunda.

Şirketin bu cezayı diğer servislerin kullanıcılara App Store dışında daha ucuz abonelik seçenekleri olduğunu bildirmesini engellemesi nedeniyle aldığı aktarılıyor, bu durum çok uzun zamandır birçok ülkede tepki çekiyor. Apple ve Spotify arasındaki gelişmeler geçtiğimiz dönemde sık sık gündeme gelmişti.

Örneğin Spotify platformunun başındaki isim Daniel Ek, verdiği bir röportaj kapsamında Apple ve Google‘ı eleştirmişti. Apple’ın App Store’daki özellikle yüzde 30’luk komisyon kesintisini sık sık hedef alan ünlü yönetici, Elon Musk ile beraber bazı göndermeler dahi yapmıştı. Kaçıranlar için Elon Musk geçtiğimiz yıl içinde X (Twitter) hesabından abonelik sistemi hakkında, “Şu anda tüm aboneliklerin Apple tarafından onaylanması gerektiğinden, aboneliklerin iPhone’da aktif hale gelmesinin, web’e oranla birkaç gün daha uzun sürdüğünü unutmayın” paylaşımını yapmıştı.

Apple haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’den yeni PS5 oyun kumandası

Paylaş