Apple, sızıntılar yapan eski çalışanı hakkında dava açtı

29 Mart 2024 09:59

Teknoloji devi Apple, ortaya çıkan haberlere göre bazı internet sitelerine sızıntılar yaptığını tespit ettiği çalışanı hakkında dava açtı.

Apple birçok diğer firma gibi sızıntıların önüne tam olarak geçemiyor, bu sızıntıların bazıları tedarik zincirlerinden, bazısı ise direkt olarak şirket içinden yani çalışanlardan geliyor. Örneğin şirketin eski çalışanı (Teknoloji devine 2016 yılında katılan bir iOS mühendisi) Andrew Aude, Apple tarafından açılan dava ile öğrenildiği kadarıyla The Information ve Wall Street Journal gibi internet sitelerine Journal uygulaması başta olmak üzere birçok gizli bilgi aktarmış. Sızıntılarını çok uzun yıllar boyunca sürdürdüğü aktarılan Aude, 3.500 dolarlık başlık modeli Vision Pro hakkında da kilit bilgiler aktarmış ve bunlar için genelde Signal mesajlaşma servisini kullanmış. Aynı zamanda telefon görüşmeleri üzerinden sızıntılar yaptığı da tespit edilen Aude, Apple’a 2023’ün sonunda yakalanmış ve ardından sürpriz olmayacağı üzere kovulmuş. Şirket açtığı bu dava ile Aude’nin ciddi bir ceza almasını istiyor, bu tarz davalar genelde diğer çalışanlara böyle bir yoldan gitmemeleri için örnek olması adına açılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple bu aralar kendisine açılan dava ile gündemden düşmüyor. Kaçıranlar için ABD Adalet Bakanlığı Apple’a geçtiğimiz hafta büyük bir dava açtı. Adalet Bakanlığı bu davayı, Apple’ın müşterileri ekosistemine kilitleyerek ve rakip servislerin deneyimini kötüleştirerek akıllı telefon pazarında yasadışı bir tekel oluşturduğunu iddia ederek açtı. Apple’ın kapalı ekosistem yapısının, iMessage’ın Android tarafında olmamasının ve diğer benzer durumların yani Apple’ı Apple yapan ve çoğu zaman tepki çeken sınırlamaların illegal bir tekel oluşturduğunu düşünen ABD Adalet Bakanlığı, şirketi rakiplerin iPhone özelliklerine (Aynı zamanda Apple Watch özelliklerine ya da Apple Pay gibi servislere) erişimini kısıtlamakla da suçluyor.

Apple ise açılan davada kendilerini güçlü bir şekilde savunacaklarını belirtti ve atılan adım için, “Bu dava kim olduğumuzu ve ürünlerimizi rekabetin yoğun olduğu pazarlarda farklı kılan tüm ilkeleri tehdit ediyor” dedi. Bu konuda yeni bir açıklama daha yapan Apple, ABD Adalet Bakanlığı’nın tüm iddialarını net olarak reddetti, rakiplerinin uygulama ile hizmetlerini hiçbir zaman engellemediğini ve aynı zamanda kullanıcıların ekosistem dışına çıkmasını engelleyen rekabete aykırı taktikler de kullanmadığını belirtti.

Apple haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’den yeni PS5 oyun kumandası

Paylaş