ABD’de NOTAM sıkıntısı nedeniyle tüm uçuşlar durduruldu

11 Ocak 2023 16:04

ABD’de bugün çok büyük bir havacılık sıkıntısı meydana geldi. NOTAM sıkıntısı nedeniyle tüm uçuşlar durduruldu.

Güncelleme: Sorun çözüldü, uçuşlar yavaş yavaş normale dönmeye başladı.

Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Bakanlığına bağlı Federal Havacılık İdaresi ya da İngilizce resmî adıyla Federal Aviation Administration (FAA), Notice to Air Missions ya da kısaca NOTAM sisteminde meydana gelen yazılımsal sıkıntı nedeniyle önce ABD’deki tüm uçuşları erteledi, daha sonra ise durdurma kararı aldı. Notice to Air Missions sistemi çok önemli çünkü gerçekten hayati bir görevi bulunuyor. Bu sistem pilotlara, roket fırlatılması veya hava gösterisi gibi geçici uçuş kısıtlamaları da dahil olmak üzere rotaları boyunca karşılarına çıkabilecek potansiyel tehlikeler hakkında detaylı bilgi sağlıyor.

Bu sistem kullanılmadan uçuş çok tehlikeli olarak kabul ediliyor, bu yüzden de FAA şu an uçuşlara izin vermiyor. Twitter’da yazılanlara göre durum nedeniyle birçok uçuş yarıda kesildi, uçaklar hedeflerine ulaşamadan kalktıkları pistlere geri dönmek durumunda kaldı. Tahmin edebileceğiniz üzere dünyanın en yoğun hava trafiğine sahip ülkelerinden birisi olan ABD’de yaşanan bu durum devasa bir kaosa ve zarara yol açtı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Konu hakkında yaptığı ilk açıklamalardan birisinde FAA şunları aktardı: “FAA, kesintinin ardından Notice to Air Missions sistemini tamamen eski haline getirmek için hala çalışıyor. Bazı fonksiyonlar tekrar devreye girmeye başlarken, Ulusal Hava Sahası Sistemi operasyonları sınırlı kalmaya devam ediyor.” Daha sonra ise şunlar aktarıldı: “FAA, kesintinin ardından Notice to Air Missions sistemini tamamen eski haline getirmek için hala çalışıyor. FAA, havayolu şirketlerine, uçuş ve güvenlik bilgilerinin doğruluğunu teyit edebilmeleri için tüm iç hat kalkışlarını Doğu Saati ile sabah 9’a kadar durdurmalarını bildirdi.”

NOTAM gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’den yeni PS5 oyun kumandası

Paylaş