Almanya’da elektrikli bisiklet satışları normal modelleri ilk defa geride bıraktı

20 Mart 2024 15:03

Aktarıldığı kadarıyla 2023 yılı özelinde Almanya merkezli elektrikli bisiklet satışları normal modelleri ilk defa geride bırakmayı başardı.

Alman Bisiklet Birliği’ne (ZIV) göre 2023 yılında satılan tüm bisikletlerin yüzde 53’ü elektrikli oldu ve bu bağlamda ülke tarihinde bir ilke imza atıldı. 2023 toplamında Almanya’da spesifik olarak 1,9 milyon adet normal bisiklet, 2,1 milyon adet de elektrikli bisiklet satışı yapıldı. Fark halen büyük değil ancak gelişen modeller, değişen alışkanlıklar, düşen fiyatlar ve hayat pahalılığının artmasıyla bisiklet satışları büyümeye devam edecek gibi görünüyor. Avrupa’da bisiklet kullanımı sürekli olarak artıyor, bu konuda birçok ülkenin önemli yatırımları da bulunuyor. Örneğin bisiklet kullanımının çok yüksek olduğu ülkelerden Hollanda, güneş panellerine sahip bisiklet yollarını artırıyor. Uzun seneler önce açtığı dünyanın ilk güneş enerjili bisiklet yolu ile önemli bir enerji üretim başarısına ulaşmayı başaran ülke, geçtiğimiz yıl sonunda çıkan haberlere göre iki yeni güneş enerjili bisiklet yolu daha açmış durumda. Colas Group şirketi Wattway ve Hollandalı inşaat şirketi BAM Royal Group tarafından Kuzey Hollanda ve Kuzey Brabant eyaletlerinde inşa edilen bu yollarla, ilk senede 160 MWh yenilenebilir enerji üretilmesi hedefleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Açıklamaya göre Wattway imzalı solar bisiklet yolları sadece birkaç milimetre kalınlığında yeni bir tür katı güneş paneli kullanıyor ve güneş panelleri direkt olarak mevcut bisiklet yollarına yapıştırılıyor. Güneş panellerinin reçine ve polimerlerden oluşan çok katmanlı bir tabaka ile kaplandığı belirtiliyor, bu sayede paneller güneş ışığını içeri alacak kadar saydam ve bisiklet trafiğine dayanacak kadar sağlam birer seçenek oluyor.

Hollanda’da 35 bin km’den fazla bisiklet yolu bulunuyor, enerji üretim kapasitesi sınırlı olan ülke için bu tarz bir yatırımın gelecek için önemi büyük görünüyor. Ülkelerin enerji ihtiyaçları elektrikli araçlar ve fazlası üzerinden sürekli olarak artıyor, küresel ısınma göz önüne alındığı zaman yenilenebilir enerji yatırımları hayati oluyor.

Almanya gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: GMC imzalı kaslı elektrikli bisiklet HUMMER EV

Paylaş