Apple, ABD Adalet Bakanlığı’nın tüm iddialarını reddetti

27 Mart 2024 15:57

ABD Adalet Bakanlığı Apple şirketine geçtiğimiz hafta büyük bir dava açmıştı. Şirket burada kendisine yöneltilen tüm iddiaları reddetti.

Kaçıranlar için Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı bu davayı, Apple’ın müşterileri ekosistemine kilitleyerek ve rakip servislerin deneyimini kötüleştirerek akıllı telefon pazarında yasadışı bir tekel oluşturduğunu iddia ederek açtı. Apple’ın kapalı ekosistem yapısının, iMessage’ın Android tarafında olmamasının ve diğer benzer durumların yani Apple’ı Apple yapan ve çoğu zaman tepki çeken sınırlamaların illegal bir tekel oluşturduğunu düşünen ABD Adalet Bakanlığı, şirketi rakiplerin iPhone özelliklerine (Aynı zamanda Apple Watch özelliklerine ya da Apple Pay gibi servislere) erişimini kısıtlamakla da suçluyor. Apple ise açılan davada kendilerini güçlü bir şekilde savunacaklarını belirtti ve atılan adım için, “Bu dava kim olduğumuzu ve ürünlerimizi rekabetin yoğun olduğu pazarlarda farklı kılan tüm ilkeleri tehdit ediyor” dedi. Bu konuda yeni bir açıklama daha yapan Apple, ABD Adalet Bakanlığı’nın tüm iddialarını net olarak reddetti, rakiplerinin uygulama ile hizmetlerini hiçbir zaman engellemediğini ve aynı zamanda kullanıcıların ekosistem dışına çıkmasını engelleyen rekabete aykırı taktikler de kullanmadığını belirtti. Kişilerin verilerini Android telefonlara aktarmasını engellemediklerini belirten (Google’ın bunun için bir uygulaması var) Apple, daha önce yaptığı açıklamada davanın başarılı olması halinde sonrası için tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini söylemişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Son dönemde DMA üzerinden büyük duyurular gerçekleştiren teknoloji devi, bundan önce Avrupa’da gerçekten çok büyük bir ceza ile karşı karşıya kalmıştı. Kaçıranlar için geçtiğimiz ay Apple’ın spesifik olarak “Apple Music” tarafında rekabeti engellediği için 500 milyon euro (Yaklaşık 539 milyon dolar) ceza ödemek zorunda kalabileceği bildirilmişti. Geçtiğimiz haftalarda ise Avrupa Birliği teknoloji devine tam 1,84 milyar euro ceza kesildiğini duyurdu. Bu gerçekten büyük ceza, aktarıldığı kadarıyla Spotify’ın şikayeti sonrasındaki incelemelerin bir sonucu konumunda yer alıyor.

Apple haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’den yeni PS5 oyun kumandası

Paylaş