Avrupa Komisyonu, yolcu uçakları için 5G teknolojisinin kapısını açtı

04 Aralık 2022 20:57

Avrupa Komisyonu, aldığı bir karar kapsamında yolcu uçakları için 5G teknolojisinin kapısını açtı. En azından Avrupa için güzel bir adım atıldı.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki havayolu firmalarının yolcularına Avrupa merkezli uçuşlarda 5G internet sağlaması için izni verdi. Bu sayede uçuşlardaki “uçak modu” zorunluluğunu da ortadan kaldıran komisyon, 2023’e girmemize çok az kalmışken gerçekten mantıklı bir adım atıyor. Yüksek hızlı 5G internet sayesinde kişiler karada olduğu gibi gökyüzünde de çok etkili bir bağlantı deneyimi elde edebilecek, yavaş uçak internetinden kurtulmuş olacak. Konu hakkında bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu yetkilisi Thierry Breton, “5G, insanlar için yenilikçi hizmetler ve Avrupalı şirketler için büyüme fırsatları sağlayacak. Süper hızlı, yüksek kapasiteli bağlantının getirdiği olanaklar söz konusu olduğunda gökyüzü artık bir sınır değil” dedi.

Üye devletlerin 5G frekans bantlarını uçaklar üzerinden yolcuların kullanımına sunmaları için son tarihi 30 Haziran 2023 olarak belirleyen Avrupa Komisyonu, sürecin herhangi bir tehlike yaratmayacağını belirtiyor. Aktarıldığı kadarıyla ABD’de 5G frekanslarının uçuşlara olumsuz anlamda müdahale edeceği ve hatta potansiyel olarak hatalı irtifa ölçümlerine yol açabileceği endişesi bulunuyor.

Birleşik Krallık Uçuş Güvenliği Komitesi’nden Dai Whittingham ise bunun Birleşik Krallık ve genel olarak Avrupa Birliği kapsamında bir sorun olmadığını belirtiyor. Whittingham’a göre Avrupa özelinde parazit olasılığı çok daha az çünkü 5G için farklı bir frekans seti kullanılıyor. Ancak yine de şu uyarı geçiliyor: “Uçak ile yolculuk yapanlar 5G istiyor. Evet, düzenleyiciler artık bunu mümkün kılacak fakat yapacakları her şeyin güvenli olmasını sağlamak durumundalar.”

Bu arada uçaklarda yüksek hızlı internet sağlama konusunda başka isimler de çalışıyor. Bunlardan birisi de Elon Musk‘ın özel uzay şirketi SpaceX. Firmanın uzaydan internet sunan Starlink hizmeti, yakında uçaklarda da kullanılabilir olacak. Özel bir anten donanımı ile uçaklara gelecek yüksek hızlı uzaydan internet sistemi hakkındaki tüm detaylara direkt olarak buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’nin 5G macerası özelinde de en son Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy tarafından dile getirilen şu cümleler dikkat çekmişti: “Son dönemde sektörümüzün gündeminde 5G’ye geçiş var. Bugün 83 ülkede 210 operatör 5G hizmetlerini başlattı. 5G’yi kucaklayan ülkeler arasına Türkiye’nin de en kısa sürede katılmasını diliyoruz. Beklentimiz, bir an evvel ihale takviminin ve detaylarının netleştirilerek duyurulması ve Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinin başlaması.

5G’ye geçişte pazarın gerçeklerine uygun sürdürülebilir, öngörülebilir bir yatırım ortamının sağlanması, sektörün 5G’den azami faydayı elde etmesini ve bunu ekonomiye katma değer olarak kazandırmasını sağlayacaktır.” Türkiye’de 5G şu an sadece İstanbul’daki yeni havaalanı içerisindeki kısıtlı bir alanda denebiliyor.

Uçaklarda 5G planları yanında odaklı açıklamalar yanında bu da ilginizi çekebilir: Franky Zapata’dan yeni hava aracı

Paylaş