Beğeni sayısı krizi; Instagram yeni özelliğiyle kullanıcıları kızdıracak

19 Nisan 2019 09:00

Instagram bir kez daha kullanıcıların hiç hoşuna gitmeyecek bir özellik üzerinde çalışıyor. Gönderilerdeki beğeni sayısı anlamsızlaştırılıyor.

Instagram, ilk yayınlandığı dönemde olduğu gibi fotoğrafların paylaşılıp, anıların biriktirildiği bir platformdan ziyade artık kullanıcıların öne çıkmak için türlü stratejiler uyguladığı, fenomen odaklı bir yapıya evrilmiş durumda. Hal böyle olunca kullanıcılar için paylaştıkları içeriklerden çok takipçi ve beğeni sayısı önemli oluyor. Etkileşim artırmak için türlü taktikleri bulunan platformun içinde elde edilen beğeni ve takipçi sayısı bir noktadan sonra kullanıcı için prestije dönüşüyor. Ancak platform yeni bir özellik denemeye hazırlanıyor. Bu özellik ise işte tüm o beğeni sayısını diğer kullanıcılardan gizliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kullanıcıların üzerindeki baskıyı azaltmak için

Söz konusu özellik bir kez daha Jane Manchun Wong tarafından Instagram’ın kodlarında keşfedilmiş durumda. Bu özellikte kullanıcı kendi paylaştığı fotoğrafa ne kadar beğeni geldiğini beğenilere tıklayarak görebiliyor. Ancak takip eden herhangi bir kullanıcı takip ettiği kişinin fotoğrafları kaç beğeni almış göremiyor. Platform geçmişte yaptığı açıklamada “Biz takipçilerinizin ne paylaştığınızla ilgilenmesini istiyoruz her gönderinizde kaç beğeni aldığınızla değil.” demişti. Bu vizyon ışığında platform geliştirilecek gibi duruyor.

Öte yandan Instagram’ın yaptığı yeni açıklamada kodlara gizli bu özelliğin henüz testine başlanmadığı kaydediliyor. “Şu an test sürecine başlamadık ancak platformun kullanıcı üstündeki baskısını azaltacak yöntemler üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diyen platform belli ki kullanıcıların “fenomen stresinden” uzak bir deneyim yaşamasını istiyor. Beğeniler şüphesiz kullanıcıları motive ederken aynı şekilde beğeninin olmaması da bazı kullanıcıların gözünde ciddi bir probleme dönüşebiliyor. Bu şekilde belki bir parça olsun kullanıcıların daha özgür paylaşımlar yapması sağlanabilir. Ancak Instagram beğenilerine gereğinden fazla önem veren kullanıcıların mutsuz olacağı kesin. Pozitif bir detay olarak sahte beğeni sağlayan uygulamaların işlevini yitirecek olmasını ekleyebiliriz tabii. Benzer bir özelliğin profilde görünen takipçi sayısı için de gelebileceği gemişte ortaya atılmıştı. Ancak platform şimdilik bu adımı atacak gibi görünmüyor.

İlginizi çekebilir

Uygulama içi alışveriş özelliği

Paylaş