Belirli bölümleri sıvı ile “şişebilen” prototip OLED ekran

27 Nisan 2023 09:53

Akıllı telefon ekranlarında taktiksel geri bildirim titreşim motorları ile yapılıyor. Yeni bir OLED ekran ise çok daha farklı bir yolda gidiyor.

Daha iyi geri bildirimi olan bir ekran üretme amacıyla yola çıkan Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki Future Interfaces Group (FIG) araştırmacıları Craig Shultz ve Chris Harrison, bu amaçlarına ulaşmayı başardılar. Süreçte bir prototip OLED ekran üreten araştırmacılar, bu ekrandaki farklı bölümleri sıvı ile şişirebiliyor ya da aşağıya doğru indirebiliyor. Bu sayede gerçek bir taktiksel geri bildirim alınabiliyor, süreçte FIG ya da açılımıyla “Flat Panel Haptics” teknolojisi kullanılıyor. Bu altyapıda çok sayıda potansiyel kullanım akla geliyor. Örneğin bu sayede ekranın bir bölümünde sadece oyunlarda beliren bir kontrolcü oluşturulabilir, fiziksel olarak hissedebileceğiniz medya kontrolü sunulabilir ya da sanal klavyeler ihtiyaç halinde fiziksel hale getirilebiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Süreçte Gömülü Elektroosmotik Pompalar olarak geçen sıvı pompaları kullanılıyor ve mevcut prototipte 1.5mm’lik bir ekran üstü çıkıntı elde edilebiliyor. Bunun farkı parmak ile hissetmeye yetecek kadar yüksek olduğu aktarılıyor, araştırmacılara göre şu an bir noktayı sıvı kullanarak şişirmek sadece bir saniye kadar sürüyor. Bu ilk aşamada akıllı telefonlar odak noktasına olmasına rağmen otomobil ekranlarında da rahatlıkla kullanılabilecek bir potansiyel ortaya koyan ekran teknolojisi, henüz ticari kullanımdan uzakta bulunuyor ancak üzerinde çalışmaların aktif olarak süreceği belirtiliyor. Teknoloji için hazırlanan tanıtım videosunu hemen aşağıda izleyebilirsiniz:

İlginç OLED ekran teknolojisi yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition tanıtıldı

Paylaş