reklamı kapat

POPÜLER

Bilim insanları, hastalıkları tedavi edebilen e-dövme geliştirdi

Ultra ince yapıya sahip deri üzerine yapıştırılan elektronik giyilebilir ürünler e-dövme ya da elektronik deri olarak tanımlanıyor. Teksas Üniversitesi‘nden araştırmacıların geliştirdiği yeni nesil e-dövme, bilim kurgu filmlerinde görsek şaşırmayacağımız özelliklere sahip.

Vücuda yapıştırılan e-dövme, çoğu giyilebilir üründen alışık olduğumuz bir özellik olan kullanıcısının tüm hareketlerini kaydedebilmesinin yanı sıra kullanıcının tedavi bilgilerini kaydedebiliyor ve bu tedavi bilgisi ışığında deriye tedavi için gerekli ilacı enjekte edebiliyor. Araştırmacılar, geliştirdikleri e-dövmenin ileride parkinson ve epilepsi gibi hareket bozukluğu bulunan hastaların tedavileri amacıyla kullanılabileceğini belirtiyor.

SADECE 0,3 mm KALINLIĞINDA
Geliştirilen e-dövmede, nano boyutlu hareket ve ısı sensörleri, veri kaydı için RAM, mikro ısıtıcılar ve ilaç bulunuyor. Tüm bu bileşenleriyle birlikte ortaya çıkan e-dövme; 4 cm uzunluğunda, 2 cm genişliğinde ve sadece 0,3 mm kalınlığında. Çalışmanın şu anki gelişme seviyesi itibarıyla e-dövmenin halen kablo bağlantılı bir güç kaynağı ve veri aktarım cihazına gereksinimi bulunuyor. Her ne kadar araştırmacılar bu ilave cihazları da minyatür bir hale getirmeyi başarmış olsa da henüz elektronik deri içerisine entegre edebilmiş değiller.

Çalışmadan bağımsız birçok bilim insanı özellikle RAM’in bu ölçülerde bir yapı içerisine entegre edilebilmiş olmasının çok büyük bir gelişme olduğunu belirtiyor. Bize ise bu yüksek teknoloji içeren karmaşık sistemin bilim insanları tarafından nihai şekle getirilmesini beklemek düşüyor.