Türkiye’ye de gelen Çinli otomobil devi BYD, önemli bir kilometre taşını geride bıraktı ve 6 milyon elektrikli araç üreten ilk otomobil üreticisi oldu.
Türkiye macerasına burada görebileceğiniz elektrikli ATTO 3 modeli ile başlayan ve daha sonra başka araçları da Türkiye’ye getireceğini açıklayan BYD, bugün ulaştığı önemli kilometre taşıyla gündemde yer alıyor. Adını küresel olarak herkese duyurmaya başlayan firma, 2022 yılında tamamen içten yanmalı motora sahip araçları bir kenara bırakmıştı ve bunun üstüne yapılan büyük yatırımlar sayesinde 6 milyon elektrikli (Plug-in hybrid ve tamamen elektrikli) aracı hattan çıkaran ilk otomobil üreticisi olmayı başardı. Pazardaki en büyük rakiplerden Tesla Eylül 2023’te 5 milyonluk dönüm noktasına ulaştı, 2024’ün başlarında ise 6 milyon seviyesini geçmeyi planlıyor. Yani üretim konusunda Tesla’nın önünde olan BYD, bundan önce son yirmi yılda Tesla’nın 863 başvurusuna kıyasla tam 13 bin patent başvurusu ile elektrikli araç tarafının patent kralı olmayı başarmasıyla ses getirmişti. Söylendiği kadarıyla BYD tarafından alınan bu patentlerin yarısı spesifik olarak firmanın kendi içinde geliştirdiği batarya teknolojilerine odaklanıyor, şirket bu sayede hazırladığı gelişmiş batarya paketlerini koruma altına alıyor.
Bu patentlerin sürekli olarak büyüyecek elektrikli otomobil / araç geleceğinde şirkete çok büyük fayda sağlaması bekleniyor. Tesla’nın patentleri ise aktarıldığı kadarıyla daha çok yazılım ve bağlantı tarafında odaklanıyor.
Tesla’nın araçları özellikle yazılımsal altyapılarıyla öne çıkıyor ancak firma çok sayıda gelişmiş donanım da geliştiriyor. Tesla da BYD gibi birçok teknolojiyi direkt olarak kendi içinde geliştiriyor ve kullanıma alıyor. Bu arada BYD bu aralar Çin’in Shenzen kentinde yakın zaman önce kurulan devasa bir elektrikli araç şarj istasyonuyla da gündemde.
Bu “dünyanın en büyüğü” olarak öne çıkarılan istasyonu açmak için çok uluslu petrol şirketi Shell ile ortaklık kuran firma, bu istasyonda halka açık olarak tam 258 hızlı şarj noktasını bir araya getiriyor. Buna benzer dev istasyonların önümüzdeki dönemde sürekli olarak artması bekleniyor, açılan istasyonun çatıya konumlandırılan güneş panelleri ile kendi elektriğini üretebildiği (300.000 kilovat saate kadar) açıklanıyor.