Çinli otomobil devi Geely, alçak dünya yörüngesine 11 yeni uydu gönderdi

03 Şubat 2024 10:22

Çin merkezli en büyük otomobil firmalarından olan Geely, alçak dünya yörüngesine 11 yeni uydu gönderdiğini duyurdu.

Altında birden fazla dev otomobil üreticisi yer alan Geely, uzaya uzun zamandır ilgi duyuyor ve yatırımlar gerçekleştiriyor. Firma bu bağlamda bugün ikinci uydu gönderimini de gerçekleştirdi. Zhejiang Geely Holding Group Co. iştiraki Geespace tarafından üretilen 11 uydunun, Sichuan eyaletindeki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nden bir Long March CZ-2C roketiyle başarılı olarak atıldığı duyuruldu. 2025 yılına kadar alçak dünya yörüngesine 72 farklı uydu yerleştirmek isteyen üretici, kendisine şimdilik toplam 240 uyduluk bir hedef koyuyor. Firma bu yapay zeka temelli özel uyduları kullanarak otonom sürüş sistemlerine ya da direkt olarak sürücüsüz araçlara yüksek hassasiyette sahip yönlendirme sunmayı hedefliyor. Alçak dünya yörüngesindeki uydularıyla aynı zamanda kendi araçlarına ve farklı diğer alanlara uzaydan bağlantı sağlama hedefi de olan Geely, bu konuya büyük önem veriyor ve şimdilik odak noktayı sadece Çin sınırları içerisinde tutuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Alçak dünya yörüngesini şu an Tesla CEO’su Elon Musk’ın arkasında olduğu SpaceX’in internet uyduları işgal ediyor, şirketi Starlink projesi 2023 bitmeden 70 farklı ülkeye ulaşmayı başararak ses getirmeye devam ediyor. Biliyorsunuz Starlink projesi için Falcon 9’a yüklenen uydular sürekli olarak alçak dünya yörüngesine gönderiliyor ve bu sayede sistemin kapsama alanı ile kapasitesi sürekli olarak artıyor. Buna bağlı olarak kullanıcı sayısı da artan servis, Elon Musk tarafından geçtiğimiz aylarda  yapılan bir paylaşıma göre uzun süredir zarar da etmiyor.

Henüz kârlılık seviyesine de ulaşamayan ancak kalkışlar sürdüğü için eşit seviyeye gelinmesi çok önemli olan servis, bizim gündemimize en son geldiğinde 13 milyon nüfusa sahip ufak Afrika ülkesi Benin sonrasında Paraguay’da da aktif edilmişti. Paraguay ile beraber toplam 70 farklı ülkeye ulaşan şirket, 70 ülkede 2.3 milyondan fazla kişiyi uzaydan internete bağladıklarını açıklıyor. Sistemin masada olan Türkiye macerası ise halen beklemede yer alıyor.

Geely gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’nin konsept elektrikli otomobili

Paylaş