Çinli ZEEKR, elektrikli araçlar için güçlü bir LFP batarya tanıttı: “15 dakikada 500 km menzil”

14 Aralık 2023 16:35

Çin’den inanılmaz elektrikli otomobil modelleri gelmeye devam ediyor, ZEEKR gibi Çinli firmalar altyapı yatırımlarını da sürdürüyor.

Örneğin ZEEKR bugün ultra hızlı şarj desteği ve yüksek enerji yoğunluğuna sahip yeni LFP temelli (Lityum demir fosfat) elektrikli otomobil bataryasını görücüye çıkardı. Direkt olarak şirket içinde geliştirildiği aktarılan batarya, enerji yoğunluğu konusunda diğer LFP bataryaları geride bırakıyor ve açıklamaya göre uygun şartlar altında 15 dakikada tam 500 km menzil sunabiliyor. Bu konuda, “Geliştirilen yeni malzemeler ve basitleştirilmiş gövde tasarımı sayesinde yeni batarya paketinin aktif hacmi yüzde 83,7’ye ulaşarak birçok rakibini geride bıraktı. Mükemmel enerji yoğunluğu güvenlikten ödün verileceği anlamına gelmiyor. Yeni batarya Ulusal Motorlu Araç Kalite Denetim ve Test Merkezi tarafından gerçekleştirilen, aralarında delme testinin de olduğu altı sıkı güvenlik testinden sorunsuz olarak geçti.” açıklamasını yapan firma, 800V mimarili bu yeni bataryayı ileride tamamen elektrikli araçlarında aktif şekilde kullanmaya başlayacak. Hatta bu konuda ilk adım önümüzdeki haftalarda tanıtılacak ZEEKR 007 modeliyle atılacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Firma son dönemde özellikle ZEEKR 001 FR ile dikkat çekmişti. Özellikle pist sürüşlerine odaklanan araç, eğer kaçırdıysanız gerçekten inanılmaz güçlü bir seçenek. Birçok benzerinden farklı olarak iki değil dört farklı elektrik motoru üzerine kurulan araç, bu sayede toplam 1.248 beygir güç üretiyor ve 1.280 Nm tork değeriyle karşımıza çıkıyor. Hareketli senaryoda 100 km/s hıza sadece 2 saniyede çıkabilen araç, 280 km/s maksimum hıza limitlendirilmiş.

Maksimum gücünü yüzde 50 şarj üzerinde 10 saniye kadar verebildiği aktarılan araç, işleri kontrol altında tutmak adına özel bir yağ soğutma teknolojisi ile donatılmış ve arka motorlar karbon fiber kullanılarak hazırlanmış. CATL’nin 100 kWh’lık yeni nesil Qilin bataryasını taşıyan 800kW şarj destekli model, uygun şartlar altında yüzde 10 ile yüzde 80 arasını sadece 15 dakika doldurabiliyor.

ZEEKR haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş