Çinliler durmuyor: “Zeekr 007, BYD Sea Lion 07 ve XPeng X9 tanıtıldı”

20 Kasım 2023 09:51

Çin’den inanılmaz elektrikli otomobil modelleri gelmeye devam ediyor. Bugün Zeekr 007, BYD Sea Lion 07 ve XPeng X9 ses getiriyor.

Çinli firmalardan özellikle elektrikli tarafta çok dikkat çekici araçlar gelmeye devam ediyor. Örneğin kısa süre önce görücüye çıkarılan araçlardan birisi Zeekr 007 oldu. James Bond’u akla getiren adıyla ilgi oluşturan model, elektrikli bir sedan ve oldukça şık görünüyor. 0’dan 100 km/s hıza sadece 2,84 saniyede çıkabildiği aktarılan 800V temelli araç, çok gelişmiş sürüş destek sistemleri üzerine kuruluyor ve bu temelde Nvidia donanımlarını kullanıyor. Modern bir kokpite sahip yüksek performanslı elektrikli araç, söylendiği kadarıyla Çin merkezli ölçümler üzerinden tam 870 km menzile sahip. Yeni yılda yollara çıkarılacak araç, yüzde 10 ile yüzde 80 arasını sadece 15 dakikada doldurabilen bir hızlı şarj desteğiyle geliyor. Bu aracın Türkiye’de satılması beklenmiyor, yeni tanıtılan BYD Sea Lion 07 ise Türkiye satış ihtimali taşıyor. Kısa süre önce Türkiye’ye gelen BYD’nin yenisi, Tesla Model Y karşısına çıkan elektrikli bir seçenek. 27 bin dolardan başlayacak çok iddialı bir seviyede fiyata sahip olacağı söylenen Sea Lion 07 için henüz teknik detaylar verilmiyor. XPeng X9 ise yüksek ihtimalle sadece Çin’e özel kalacak başka bir elektrikli MPV modeli konumunda bulunuyor. Geniş ailelere odaklanan aracın 58 bin dolarlık bir başlangıç fiyatına sahip olacağı belirtiliyor, 7 kişilik araçta çok lüks bir yaşam alanı bizi karşılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Zeekr bundan önce Zeekr 001 FR ile çok dikkat çekmişti. Burada görebileceğiniz araç çok iddialı bir spor elektrikli otomobil modeli konumunda yer alıyor ve ileride daha da ses getirecek gibi görünüyor. Çünkü Çinli firma “Baş Performans Danışmanı” olarak Formula 1 efsanesi ve şampiyonu Kimi Raikkonen ile anlaşma sağladı.

Aracını hem Raikkonen’in bilinirliği üzerinden öne çıkarmak hem de ünlü pilotun tecrübesinden yararlanmak isteyen firma, 44 yaşındaki Finli sürücünün Zeekr’deki mühendislere şasi ve güç aktarma organlarının ince ayarlarının yapılmasın konusunda yardımcı olacağını söyledi.

Özellikle pist sürüşlerine odaklanan araç, gerçekten inanılmaz güçlü bir seçenek. Birçok benzerinden farklı olarak iki değil dört farklı elektrik motoru üzerine kurulan araç, bu sayede toplam 1.248 beygir güç üretiyor ve 1.280 Nm tork değeriyle karşımıza çıkıyor. Hareketli senaryoda 100 km/s hıza sadece 2 saniyede çıkabilen araç, 280 km/s maksimum hıza limitlendirilmiş.

Maksimum gücünü yüzde 50 şarj üzerinde 10 saniye kadar verebildiği aktarılan araç, işleri kontrol altında tutmak adına özel bir yağ soğutma teknolojisi ile donatılmış ve arka motorlar karbon fiber kullanılarak hazırlanmış.

CATL’nin 100 kWh’lık yeni nesil Qilin bataryasını taşıyan 800kW şarj destekli model, uygun şartlar altında yüzde 10 ile yüzde 80 arasını sadece 15 dakika doldurabiliyor.

Zeekr 007, BYD Sea Lion 07 ve XPeng X9 yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş