Dünyanın ilk otomobili [Kim buldu?]

21 Ağustos 2019 21:58

Günümüz modern dünyasının vazgeçilmez ulaşım araçlarından olan otomobiller, 2000’li yıllara gelene kadar birçok miladı ardında bıraktı. Peki dünyanın ilk otomobili denildiğinde akıllara kim geliyor?

Tekerleğin icadının ardından, insanoğlu bu buluşu çok çeşitli alanlarda kullandı. İlk başlarda tarımda kullanılmak üzere el arabaları ve ardından at gibi hayvanlar ile çekilen basit araçlar üretmeyi başardık. Teknolojinin gelişmesi ile beraber ürettiğimiz bu basit araçlar gelişmeye, insanoğlunun istekleri de değişmeye başladı. 16. yüzyılın başlarında başlayan otomobil fikri, o yıllarda sadece birer oyuncak seviyesindeydi. Leonardo da Vinci ve Roger Bacon gibi ünlü düşünürler, insanların gelecekte ulaşım için kendi kendine gidebilen bir araç kullanacaklarını hayal etmişlerdi.

18. yüzyılda beklenen gelişme oldu. Oyuncaklardan esinlenen Fransız Nicolas Joseph Cugnot, buharla çalışan ve kendi kendine gidebilen ilk otomobili yapmayı başardı. Hatta 18. yüzyılın sonunda elektrik ile çalışan birkaç prototip otomobil bile üretildi. Ancak tahmin edersiniz ki üretimler çok ama çok basit düzeydeydi. 19. yüzyıla geldiğinizde içten yanmalı motorlar insan hayatında yerini almaya başlamıştı. Bu tip motorların geliştirilmesi ile birlikte günümüzdeki otomobillere benzeyen fabrikalarda seri üretim olarak halka sunulmaya başlandı. Çoğu tarih kitabı Gottlieb Daimler veya Karl Benz‘i modern otomobillerin ilk üreticisi olarak kabul eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dünyanın ilk otomobili yeni bir dönem başlattı

Artık insanlar daha konforlu ve daha hızlı yol alabiliyordu. Otomobiller o güne kadar üretilmiş, en kişisel ulaşım aracı olma özelliği de taşıyordu. İlk otomobilin üretilmesi ile birlikte dünyanın en büyük istihdam alanlarından biri de doğmuş oldu. Mühendislerden, işletmecilere birçok meslek alanını barından bu sektör, kauçuk lastiğin icadı, trafik sistemlerinin gelişmesi veya emniyet kemerinin icadı ile birlikte daha da büyüdü. Modern otomobillere baktığımızda dünyanın ilk otomobili ile aralarında devasa bir fark var. Ancak teknoloji durmak bilmiyor. Kim bilir, belki de 100 sene sonra günümüz araçları için de çok ilkel diyeceğiz..

İlginizi çekebilir

SW gövdede performans keyfi; Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake

Paylaş