Eski konu yeniden gündemde: “Xiaomi telefonlarda sansür yok”

14 Ocak 2022 15:00

Litvanya, geçtiğimiz yıl Xiaomi Mi 10T 5G akıllı telefon modeli üzerinden büyük bir iddia ortaya atmıştı. Bu konu yeniden gündemde.

Bilmeyenler için Litvanya merkezli güvenlik araştırmacıları, Xiaomi Mi 10T 5G akıllı telefon modelinde otomatik bir sansür mekanizması bulduklarını açıklamıştı. Bu sansür sisteminin Mi 10T 5G için Avrupa Birliği ülkelerinde kapalı olduğu ancak istenildiği zaman uzaktan açılabileceği aktarılmıştı. Litvanya’dan gelen ilk açıklamada bulunan metin tabanlı sansür sisteminin “Free Tibet,” “Long live Taiwan Independence” ya da “Democracy Movement,” gibi kavramları otomatik olarak engellediği söylenmişti.

Litvanya Savunma Bakanlığı hatta şaşırtan bir açıklama daha yapmış ve vatandaşlarına Çin malı telefonları satın almamalarını söylemişti. Bakanlık hali hazırda alınan Çin malı telefonların da atılmasını istemişti.

Bu konu bugün bir kez daha gündemde çünkü ortaya çıktığı kadarıyla süreçte Almanya merkezli bir araştırma yapıldı. Almanya Federal Bilgi Güvenliği Ofisi, Xiaomi telefonlarda bir sansür sistemi olup olmadığına baktıklarını ancak böyle bir işaret bulmadıklarını belirtti. Bu konuda detaylı araştırmaların yapıldığı belirtildi ve sonuç temiz çıktı.

Konu hakkında Xiaomi Türkiye tarafından yapılan ilk resmî açıklama tam olarak şöyle olmuştu: “22 Eylül 2021 tarihinde basında yer alan haberlere ilişkin; Xiaomi cihazları, kullanıcılara gelen ya da giden iletişimleri sansürlemez.

Xiaomi, akıllı telefon kullanıcılarının telefonla arama, web’de arama, web’de gezinme veya üçüncü taraf iletişim yazılımlarının kullanımı gibi kişisel davranışlarını asla kısıtlamamıştır veya engellememiştir, hiçbir zaman da kısıtlamayacak veya engellemeyecektir.

Xiaomi, kullanıcıların yasal haklarına saygılıdır ve bu hakları korur. Xiaomi, Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) uygun bir şekilde hareket etmektedir.”

İlginizi Çekebilir: Google’ın Türkiye’de de açık olan deprem algılama sistemi

Paylaş