GM, dokunmatik ekranlarda parmak izi kalma sorununu çözebilir

18 Şubat 2023 11:26

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden General Motors, dokunmatik ekranlarda parmak izi kalma sorununu çözebilir.

Dokunmatik ekranlar çok uzun zamandır hayatımızda ancak ekranlar üzerinde halen can sıkıcı şekilde ciddi oranda parmak izi kalıyor. Birçok kişinin nefret ettiği bu durum, gelecekte sorun olmaktan çıkabilir. Çünkü bu konuda General Motors firması gerçekten işe yarayabilecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu konuda bir patent alan dev üretici, üzerindeki parmak izlerini otomatik olarak temizleyen ekranlar hedefliyor. Burada öncelikle otomobillerdeki kullanımı gün geçtikçe artan dokunmatik ekranlara odaklanan firma, patent üzerinden çalışması hakkında önemli detaylar veriyor. Firmanın patentlediği ekranda mavi, kırmızı ve yeşil piksellerin arasına mor pikseller entegre ediliyor. Ultraviyole ışık gibi mor piksel tarafından yayılan ışık da insan gözüyle görülmüyor, dolayısıyla bu mor pikselin ekranda gösterilen renkler üzerinde hiçbir olumsuz etkisi olmuyor. Mor piksellere ek olarak ekranda metal oksit bazlı fotokatalist kaplamaya yer verildiği de aktarılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İşte bu kombinasyon, bir kimyasal reaksiyon kullanarak ekran üstünde biriken parmak izlerini ortadan kaldırabiliyor. Ultraviyole ışığa maruz kaldığında fotokatalist kaplama ışığı emiyor ve havadaki nemi kullanarak bir kimyasal bir reaksiyon oluşturuyor. Reaksiyon sırasında parmak izlerinin geride bıraktığı organik maddeler ya da örneğin fast food tükettikten sonra parmakta kalan ve ekrana yapışan yağ kalıntıları parçalanıyor. Reaksiyon tamamlandıktan sonra her şey kuruyor ve normal bir toz gibi yok oluyor. General Motors, henüz bu çok güzel duran teknolojinin ne zaman gerçek kullanıma alınacağını açıklamıyor. Ancak bu teknoloji araçlara girdikten sonra akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, akıllı saat ve tablet gibi diğer dokunmatik ekranlı cihazlara da getirilebilir.

General Motors ve parmak izi kalma sorunu yanında bu da ilginizi çekebilir: Corsair’den bükülebilir OLED oyuncu monitörü

Paylaş