Güney Avustralya, özel bir “süper otomobil” ehliyeti getiriyor

03 Ağustos 2023 12:12

Avustralya’nın güneyinde yer alan Güney Avustralya eyaletinde “süper otomobil” ehliyeti kullanıma alınıyor.

Güney Avustralya’da yaşayanlar 1 Aralık 2024 tarihinden itibaren sahibi oldukları süper otomobil modelleriyle trafiğe çıkmak için özel bir ehliyet almak zorunda kalacak. Peki neden? Aktarıldığı kadarıyla bunun arkasında trajik bir trafik kazası yer alıyor. Bu ehliyet, 15 yaşındaki Sophia Naismith’in bir restoranın dışındaki yolda yürürken aracının kontrolünü kaybeden Lamborghini Huracan sürücüsü tarafından öldürülmesi sonrasında gündeme gelmiş ve bu hafta resmi olarak onaylanmış. Yeni dönemde, “Ultra High-Power Vehicles (UHPV)” sınıfında yer alan Lamborghini Huracan gibi yüksek performanslı süper otomobil sahipleri, “U License” almak zorunda olacak ve bunun için halen geliştirilme aşamasında olan çevrimiçi bir eğitim kursunun tamamlanması gerekecek. Bu kurs aktarıldığı kadarıyla “UHPV” sürücülerinin bu araçların kullanımıyla ilgili risklerin farkında olmalarını sağlamaya çalışacak. Buna ek olarak alınan yeni karar kapsamında Güney Avustralya’daki süper otomobil sürücüleri araçlarının ABS, çekiş kontrolü ve denge kontrolü gibi güvenlik özelliklerini de kapatamayacak. Bu özellikleri kamuya açık yollarda kapatan sürücülere 5,000 AUD’ye kadar para cezasına verilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu son karar gerçekten önemli çünkü yüksek performanslı araçları kontrol etmek sanıldığı kadar kolay bir şey değil. YouTube’da çok basit hızlanmalarda dahi kontrolü kaybedilen ve kaza yapan binlerce otomobil sürücüsü yer alıyor, ABS, çekiş kontrolü ve denge kontrolü gibi sistemler Lamborghini ya da Ferrari marka araçları dizginlemek adına “hayati” önem arz ediyor. Bu kararlar hakkında bir açıklama yapan Güney Avustralya Başsavcısı Kyam Maher, “Bu reformlar, ultra yüksek güçlü araçları kullanan kişilerin eylemleri için daha fazla sorumluluk almalarını sağlarken, yetkililerin karayolu yasalarımızı çiğneyen ve başkalarının hayatını riske atan kişileri kovuşturma gücüne sahip olmasını sağlayacaktır” dedi.

Bu arada yukarıda bahsettiğimiz Lamborghini sürücüsü, çok ilginç şekilde Sophia Naismith’in ölümüne neden olma konusunda suçsuz bulunmuş. 37 yaşındaki sürücü, hızlanma sırasındaki vites değişiminde aracın kontrolünü bir anda kaybettiğini söylemiş ve bu sırada hem yasal hız limitlerin altındaymış hem de alkol ya da uyuşturucu kullanmıyormuş. Sürücü frene basmasına rağmen aracın kaymasını engelleyemediği için paniklemiş. Peki bu araç neden düşük hızda kontrolünü kaybetmiş? Bu olmuş çünkü Huracan’ın elektronik denge sistemi devre dışı (Spor modu açıkmış) durumdaymış.

Süper otomobil ehliyeti yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş