reklamı kapat

POPÜLER

Intel’den IDF 2010 şovu

13 – 15 Eylül 2010 tarihleri arasında San Francisco’da düzenlenen ve geleceğe yön verecek devrim niteliğindeki teknolojik yeniliklerin duyurulduğu Intel Geliştiriciler Forumu (IDF-Intel Developer Forum) Intel’in gövde gösterisine sahne oldu. Uzun vadeli projelerin ve öngörülerin açıklandığı forumda konuşan Intel yönetcisi Paul Otellini, 2020 projeksiyonunu, “50 trilyon Gigabyte veri, 2 trilyon mali işlem, birbirine bağlı 31 milyar cihaz ve 4 milyar insan, 25 milyon uygulama,” olarak özetledi.

NE İSTEDİĞİMİZİ ANLAYAN BİLGİSAYARLAR
Intel’in son zamanlarda gelecekte kullanıcısını anlayacak bilgisayarlar üzerinde çalıştığını vurgulayan Intel Teknoloji Yöneticisi Justin Rattner, “Kullanıcısı hakkında bilgi edinmek için donanım ve yazılım algılayıcılarından oluşan bir tür yeni teknoloji kullanacak olan bu yeni nesil bilgisayarlar, kişilerin bilgisayar kullanım şeklini tamamıyla değiştirecek. Bu yeni bilgisayarlar, kullanıcısı hakkında bilgi edinirken, onun nasıl hissettiğini de anlayacak,” dedi. Ancak 2020 yılından sonra hayatımıza girebileceği düşünülen bu bilgisayarlar, internette gezinen sahibinin nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını da kestirilebilecek. Ayrıca yazılım, kullanıcının tercihleri hakkında daha fazla şey öğrendikçe, hafızaya alınan bu tercihler bulut tabanlı bir Proxy sunucusu tarafında depolanacak ya da farklı cihazlara kaydedilecek. Hatta bu tercihler üçüncü parti uygulamalar içinde paylaşılabilecek.

22nm İŞLEMCİLER YOLDA
Geçtiğimiz yıl 22nm üretim teknolojisiyle çalışan SRAM örneklerini gösteren Intel, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine 7 – 8 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Üretim sürecine yaklaşan firma, işlemcilerin çok yakında piyasada olacağını duyurdu. Sandy Bridge mimarisiyle birlikte entegre grafik performansında ciddi bir ilerleme kaydedeceğini belirten Intel, 22nm Ivy Bridge işlemcilerinde Nehalem-Westmere benzeri bir geçiş yapacak, yani mimariden öte üretim teknolojisine yoğunlaşacak.

INTEL AKILLI TELEFON
Nokia ve Atom Z6xx işlemcileri ile birlikte geliştirdiği MeeGo platformuyla akıllı telefon pazarına adım atmaya hazırlanan Intel, Infineon’un cep telefonları mobil iletişim yongaları geliştiren bölümünü bir milyarın üzerinde bir bedelle satın alarak bu pazarda da iddialı olduğunu gösterdi. Intel, gerçek dünya görüntüleri üzerine sanal verilerin düşürülmesi prensibine dayanan ve kısaca AR (Augumented Reality) olarak tanımlanan Arttırılmış Gerçeklik teknolojisi ile daha kapsamlı ve detaylı kullanıcı deneyimi yaşatmayı hedefliyor. Intel geliştirmekte olduğu Arttırılmış Gerçeklik teknolojisinde, akıllı telefonlarda kamerayla elde edilen görüntülere, yine telefon üzerinde yer alan sensörler yardımıyla eklenen verilerin analiz edilmesi ve görüntünün farklı kaynaklardan çekilen verilerle zenginleştirilmesi esasına dayanıyor. Bu teknoloji ile örneğin Boğaziçi Köprüsü’nün fotoğrafı çekildiğinde ekrana çok hızlı bir şekilde Wikipedia bilgileri, Boğaziçi Köprüsü’yle ilgili Facebook ve Twitter’daki yorumlar, hatta Flickr’daki diğer fotoğraflar getirilebiliyor.

AKILLI TELEVİZYONLAR İÇİN ATOM CE 4200 İŞLEMCİ
Intel, forum kapsamında son dönemin en popüler cihazları arasında yer alan 3D TV’ler için 3D desteği sunan Atom CE 4200 işlemcisini de tanıttı. 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan işlemci 1.2 GHz’de çalışıyor ve 512 Kb Seviye 2 belleğe sahip.

ATOM İŞLEMCİLİ TAŞINABİLİR OYUN KONSOLU
Atom işlemciler, oyun konsolları için ideal performans / güç tüketimi dengesi de sunuyor. IDF çerçevesinde 5 inç ekrana sahip, Atom işlemcili ve Windows 7 işletim sistemli yeni bir taşınabilir oyun konsolu (Ocosmos OCS-1) prototipi de tanıtıldı.