iOS 18 için sunulacak ilk yeni nesil yapay zeka özellikleri yerleşik olarak çalışabilir

14 Nisan 2024 20:14

Apple tarafına yönelik en sağlam kaynak Mark Gurman’a göre iOS 18 için sunulacak ilk yapay zeka özellikleri yerleşik olarak çalışabilir.

Gurman’a göre iOS 18’in ilk yeni nesil yapay zeka özellikleri, direkt olarak cihazlar içinde çalışabilir yani uzaktaki sunuculara ihtiyaç duymayabilir (iPhone’ların işlemcisinde uzun zamandır özel bir yapay zeka işlem bölümü yer alıyor). Akıllı telefonlar içinde LLM yani büyük dil modeli çalıştırmayı başardığı bilinen teknoloji devi Apple, yerleşik çözümler ile çok hızlı çalışan bir altyapı kurabilir, büyük sunucu masraflarından kurtulabilir ve böylelikle yapay zeka özellikleri için kişilerden bir ücret talep etmeyebilir. Elbette bazı çok yüksek güç gerektiren özellikler için buluttan yardım alma ihtimali bulunan Apple, bazı büyük iddialara göre iOS 18’in yapay zeka altyapısı için OpenAI ya da Google ile anlaşabilir. Bundan önce haziran ayında resmi olarak lanse edilecek iOS 18 işletim sistemiyle bir “Safari Asistanı” sunulabilir haberi ses getirmişti. Bu asistanın kişilere birçok konuda yardımcı olabileceği ve örneğin açılan bir sayfadaki / haberdeki / makaledeki yazılı içerikleri hızlı şekilde özetleyebileceği düşünülüyor. Bunu detaylarına burada yer verdiğimiz Safari temelli Arc Search tarayıcısı hali hazırda sunuyor ancak Apple’ın bu konuda çok daha güçlü bir altyapı hazırladığı düşünülüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bundan önce yapılan sızıntıya göre iOS 18 işletim sisteminin ve aynı zamanda iPadOS 18’in arayüzü, Türkiye’de satılmayan Apple Vision Pro’nun işletim sistemi visionOS’ta kullanılan tarzı benimseyebilir. Eğer bu gerçek olursa sistemlerde yukarıdaki galeride yer alanlar gibi görünen arayüz unsurları olabilir, yapay zeka odaklı tarafının çok güçlü olacağı bilinen iOS 18 işletim sistemi bu değişiklikler ile görsel olarak da çok ses getirebilir. iOS 18 ve iPadOS 18 sürümlerini alacak cihazlar için yeni bir liste paylaşıldı. Eğer daha önce sağlam bilgiler vermiş kaynaktan gelen bilgiler gerçekten doğruysa iOS 18 işletim sistemine direkt olarak aşağıdaki iPhone modelleri geçirilebilir:

-iPhone 15
-iPhone 15 Plus
-iPhone 15 Pro
-iPhone 15 Pro Max
-iPhone 14
-iPhone 14 Plus
-iPhone 14 Pro
-iPhone 14 Pro Max
-iPhone 13
-iPhone 13 mini
-iPhone 13 Pro
-iPhone 13 Pro Max
-iPhone 12
-iPhone 12 mini
-iPhone 12 Pro
-iPhone 12 Pro Max
-iPhone 11
-iPhone 11 Pro
-iPhone 11 Pro Max
-iPhone XS
-iPhone XS Max
-iPhone XR
-iPhone SE (2. jenerasyon)
-iPhone SE (3. jenerasyon)

iPadOS 18 alacak iPad modelleri ise şunlar olabilir:
-iPad: 2019 ve sonrası
-iPad mini: 2019 ve sonrası
-iPad Air: 2019 ve sonrası
-iPad Pro 2018 ve sonrası
Son paylaşımlara göre iPadOS 18 aşağıdaki cihazlara gelmeyecek:
-iPad (6. nesil)
-iPad Pro (12,9 inç) (2. nesil)
-iPad Pro (10,5 inç)

iOS 18 yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş