Apple, yeni açık kaynak yapay zeka modelleri hazırladı

25 Nisan 2024 08:56

Teknoloji devi Apple, yeni açık kaynak yapay zeka modelleri hazırladı. Bu modeller direkt olarak cihazlarda çalışabiliyor.

Apple, yapay zeka konusunda büyük adımlar atmaya devam ediyor ve bunları güvenlik ile gizlilik endişelerini ortadan kaldırmak adına “açık kaynak” yapıda sürdürüyor. Bu sefer OpenELM (Open-Source Efficient Language Models) adı verilen yapay zeka modelleri ile gündeme gelen firma, bu yeni modelleri yukarıda da dediğimiz gibi direkt olarak cihazlarda yani uzaktaki sunuculara ihtiyaç duymadan çalışabilir şekilde geliştirmiş. Aktarıldığı kadarıyla dördü CoreNet kütüphanesi kullanılarak önceden eğitilmiş, dördü ise özel talimatlar / girdiler ile hazırlanmış toplam sekiz OpenELM modeli bulunuyor. Apple tarafına yönelik sağlam kaynak Mark Gurman’a göre iOS 18 işletim sistemi de cihazlarda yerleşik olarak çalışacak bir “LLM” ile geliyor olabilir. Elde edilen son bilgilere göre yapay zeka odaklı tasarlanan iOS 18 ile beraber karşımıza, direkt olarak cihazlarda çalışacak yani sürekli olarak internet bağlantısı gerektirmeyecek bir LLM yani büyük dil modeli çıkarılabilir. iPhone’lar içinde LLM çalıştırmayı geçtiğimiz aylarda başardığı ortaya çıkan teknoloji devi Apple, yerleşik çözümler ile çok hızlı çalışan bir altyapı kurabilir, büyük sunucu masraflarından kurtulabilir ve böylelikle yapay zeka özellikleri için kişilerden bir ücret talep etmeyebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Elbette bazı çok yüksek güç gerektiren gelişmiş özellikler için buluttan (Uzaktaki devasa sunuculardan) yardım alma ihtimali bulunan Apple, bazı iddialara göre iOS 18’in yapay zeka altyapısı için OpenAI ya da Google tarafıyla da anlaşabilir. Bunlardan önce ise haziran ayında resmi olarak lanse edilecek iOS 18 işletim sistemiyle bir “Safari Asistanı” sunulabilir haberi ses getirmişti. Bu asistanın kişilere birçok konuda yardımcı olabileceği ve örneğin açılan bir sayfadaki / haberdeki / makaledeki yazılı içerikleri hızlı şekilde özetleyebileceği düşünülüyor. Bunu detaylarına burada yer verdiğimiz Safari temelli Arc Search tarayıcısı hali hazırda sunuyor ancak Apple’ın bu konuda çok daha güçlü bir altyapı hazırladığı düşünülüyor.

Apple haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş