Kamaz, “Robocop” lakaplı bir otonom damperli kamyon test ediyor

11 Kasım 2023 11:44

Rusya merkezli şirketlerden Kamaz, bugün ortaya çıktığı kadarıyla “Robocop” lakaplı bir otonom damperli kamyon test ediyor.

Kamaz tarafından hazırlanan ve şirket içinde Robocop olarak anılan bu otonom yapıdaki damperli kamyon modeli, bir yakın gelecek gösterimi konumunda yer alıyor. Direkt olarak Kamaz Atlant 49 üzerine kurulduğu aktarılan Robocop, bünyesinde sürücü taşımaya uygun bir kabin bölümü barındırmıyor. Yani tamamen sürücüsüz olarak çalışması için tasarlanan modern tasarımlı dev araç, 49 ton taşıma kapasitesine sahip ve dört akslı 8×4 temelde gücünü bir turbo dizel motordan alıyor. Otonom sürüş için çok sayıda sensör ve kamera ile donatılan kamyon, otonom sürüşün uygun olmadığı yerlerde ya da bir sorun yaşanırsa direkt olarak gerçek bir sürücü tarafından uzaktan da yönetilebiliyor. Halen test aşamasında olan ve özellikle madencilik ve Rusya özelinde spesifik olarak kömür madenlerinde kullanılması hedeflenen otonom damperli kamyon, Kamaz’ın üzerinde çalıştığı ilk insansız araç konumunda da yer almıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketin bu alanda 2017 yılından beri çalışmalar yaptığı, en son Kamaz 43118 isimli aracının otonom versiyonunu Kuzey Kutup Dairesi yakınlarındaki Vostochno-Messoyakhskoye bölgesinin karlı ve buzlu yollarında test ettiği hatırlatılıyor. Otonom araç geleceği birçok kolda emin adımlarla ilerliyor, bu konuda otomobiller başta olmak üzere çok sayıda araç kategorisinde çalışmalar yapılıyor. Bu nedenle 10 sene içerisinde birçok standart taşımacılık görevi insansız araçlar tarafından yapılacak gibi görünüyor.

Kamaz otonom damperli kamyon yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş