reklamı kapat

POPÜLER

VocalID

Konuşamayanlar için gerçekçi sentetik ses projesi: VocalID

Dünyadaki en bilinen seslerden biri kuşkusuz Stephen Hawking’e ait. Her yıl çeşitli platformlarda topluluklara defalarca hitap eden astrofizik dehasının sesi bu kadar tanınmakla birlikte aslında kendi sesiyle uzaktan yakından ilgili değil. ASL nedeniyle sesini yıllar önce yitiren Hawking’i kitleler robotik sesiyle tanıdı. Üstelik Hawking kişilik yoksunu robotik bir sesle konuşmak zorunda kalan tek kişi de değil. Dünyada konuşma kabiliyetini kaybetmiş binlerce kişi insan doğasına çok uzak gelen bu sesi kendi sesi olarak kabul etmiş durumda. Northeastern Üniversitesi’ndeki iki araştırmacı geliştirdikleri ses bağışlama projesiyle bu soruna bir çözüm getirmiş olabilir.

Konuşma Bilimi ve Teknolojisi departmanı mensubu Rupal Patel ve Tim Bunnell’in geliştirdiği yöntemde, sesin bağışlanacağı kişiyle benzer arka plana sahip bir donör, uzun saatler süren bir çalışmayla 3 bine yakın farklı söz öbeği ve sesi kaydediyor. Kayıt işlemi tek bir seferde yapılmıyor ve donör ses tabanına ne kadar çok katkıda bulunabilirse yöntem o kadar iyi çalışıyor.

VocalID
Örnek vermek gerekirse, Hint aksanıyla konuşan bir 23 yaşındaki bir İngiliz kadın için yine benzer yaşlarda olan ve Hint aksanıyla konuşan bir donör bulunuyor. Donörün kayıtlarıyla oluşturulan ses tabanı, özel tasarlanmış bir yazılım yardımıyla bu veri tabanındaki birimlerden yeni söz öbekleri ve cümleler, hatta çeşitli sesler oluşturuyor.

Yeterince donörün toplanması ve seslerin kaydı epey uzun bir zaman alacak olsa da, Patel’in de açıkladığı üzere bu işlemler için ayrılan süreyle kişilere sadece ses değil, bir de kimlik kazandırmış oluyorsunuz. Şu anda kayıtların profesyonel kayıt stüdyolarında yapılması gerekse de araştırmacılar evde yüksek kaliteli kayıtların yapılabilmesini sağlayacak bir araç üzerinde de çalışıyor.

Patel, 2020’ye kadar bir milyon donörün sesini kaydetmeyi hedefliyor. Konuşma kabiliyetini kaybetmiş bireyler ve sesini bağışlamak isteyenler VocalID üzerinden başvuruda bulunabiliyor.