Lenovo’nun ürünlerinde kullandığı vazgeçilmez ThinkVantage teknolojisinin de sahibi olan Edge; şifre yöneticisi, sistem güncelleme, bağlantı seçenekleri, aktif koruma sistemi ve güç yöneticisi ile ofis çalışanlarının gücü olmaya aday bir dizüstü bilgisayarı.
TASARIMIYLA İDDİALI
1992 yılında ilk ThinkPad dizüstü bilgisayarını tasarlayan ünlü endüstriyel tasarımcı Richard Sapper’ın önemli ölçüdeki rolüyle geliştirilen ThinkPad Edge, parlak kırmızı ve siyah renk seçenekleriyle kullanıcılara sunuluyor. İncelediğimiz modelinin kırmızı renge sahip olduğunu ve parlaklığıyla göz aldığını söyleyelim. Cihazın kapağının sağ üst köşesine yerleştirilmiş olan ThinkPad logosu şıklığı arttırırken, bu logo üzerinde bulunan ‘i’ harfinin ışıklandırılmalı olması da iyi düşünülmüş bir detay. Kapağı açtığınızda karşınıza çıkan 13 inç genişliğindeki ekran, çevresini saran kalın bir ekran çerçevesine sahip. Edge’in iç kısmı mat siyah malzemeyle kaplanmış. Bu sayede kullanımdan sonra dış kaplamasındaki gibi parmak izi problemiyle bu alanda karşılaşmıyorsunuz. HD görüntü desteği veren ekran, geriye doğru tamamen yatabiliyor, bu da esnek bir kullanım sunuyor. Ekranın üst kısmında bulunan web kamerası ile özellikle iş yaşamının vazgeçilmez görüntülü konferans işlevini güçlendiren Edge, böylece nerede olursanız olun toplantıları kaçırmanızı engelleyecektir. Bu noktada cihazın 3G desteği olduğunu da belirtmeliyiz. Bataryanın altında bulabileceğiniz SIM kart girişi ile istediğiniz yerde 3G hızında internetten faydalanabiliyorsunuz.
KONFORLU KULLANIM
Yeniden boyutlandırılmış klavyesi ile rahat bir kullanım sunan Edge, her dizüstü bilgisayarda olduğu gibi ilk aşamada kullanıcıları elbette bir alışma süresiyle karşı karşıya bırakıyor. Bu alışma süresinin ardından kolay bir kullanım sağlayacağınız bir gerçek. Boyutları geniş olan tuş takımı, birbirinden ayrı yapısıyla da konforu elden bırakmıyor. Geniş bir touchpad alanına ve ayrıca bir trackpoint’e sahip olan Edge, touchpad bölgesinde multi-touch desteği sunuyor. Ancak ürünün multi-touch etkileşimini beğenmedik. Tekrar klavyeye dönecek olursak, Lenovo’nun Edge’in klavyesini sıvı dökülmelerine karşı dirençli olarak geliştirdiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında düşmelere karşı Active Protection System ile sabit diski korumaya alan Edge, böylece verilerinizi de güvence altında tutuyor. Ayrıca, Başlat Çubuğu üzerinde göreceğiniz Lenovo ThinkVantage Tools arabiriminden güç seçeneklerine, yedekleme ve geri yükleme işlemlerine ve sistem durumu hakkında çeşitli bilgi alabileceğiniz ve yapılandırmalarda bulunabileceğiniz güvenlik ile sistem araçlarına ulaşabileceğinizi de belirtelim.
KONFİGÜRASYON ALTERNATİFLERİ
İki farklı işlemci alternatifiyle gelen Edge, hem AMD, hem de Intel donanımlı konfigürasyona sahip olmasıyla kullanıcılara tercih imkanı sunuyor. İncelediğimiz Edge modeli üzerinde bulunan 1.50 GHz hızında çalışan AMD Athlon Neo X2 Dual-Core L325 işlemcinin karşısında ise, Intel’in 1.30 GHz hızında çalışan Core 2 Duo SU7300 işlemci bulunuyor. Yine incelediğimiz modele dönecek olursak, cihazın üzerinde 3 GB DDR2 bellek bulunduğunu ve grafik işlemleri için de 256 MB değerinde ATI Radeon HD 3200 ekran kartının yer aldığını söyleyebiliriz. Diğer modelde ise ekran kartı seçimi Intel GMA 4500MHD’den yana kullanılmış ve 4 GB DDR3 belleğe yer ayrılmış. 500 GB’lık sabit disk alanına sahip olan Edge’in ilerleyen günlerde farklı ekran boyutlarına sahip modellerinin tanıtılmasının beklendiğini de belirtelim. Böylece geniş ürün yelpazesini geniş model seçenekleriyle zenginleştiren Lenovo, çevreyle gösterdiği uyumuyla da başarı gösteriyor. Kullanılmadığı durumlarda ekran ışığını otomatik olarak azaltan Edge, ayrıca ambalajıyla dahi çevre dostu olduğunu gösteriyor. %100 geri dönüştürülmüş mukavva ve zehirli madde içermeyen mürekkep kullanılarak oluşturulan ambalaj sahibi olan Edge, Energy Star 5.0 gereklerini de karşılıyor.
SON SÖZLER
Yazının başında da bahsettiğimiz 3G bağlantı desteğine tekrar değinecek olursak, Edge’in bu özelliği canlandıracak bir yazılım sahibi olarak geldiğini de sözlerimize ekleyebiliriz. Popüler Skype yazılımı ile beraber gelen Edge, böylece görüntülü konferansların yanı sıra özel hayatınızda sevdiklerinizle kurabileceğiniz bir köprü olma yolunda da etkili rol oynuyor. Son olarak Edge’in Windows 7 işletim sistemiyle geldiğini de belirtelim.
GÖRÜNTÜLÜ SOHBETCihaz, web kamerasıyla her yerde görüntülü sohbet imkanı sağlıyor
RENK SEÇENEKLERİEdge, stil sahibi kullanıcılara farklı renk seçenekleri sunuyor
BAĞLANTI SEÇENEKLERİHem HDMI, hem 3G ve daha pek çok bağlantısıyla Edge tam bir bağlantı zengini
MULTI-TOUCH DESTEĞİEdge, multi-touch destekli touchpad’iyle rahat bir kullanım sunuyor
USB BAĞLANTISIEdge’in üzerinde 3 adet USB bağlantısı bulunuyor
TRACKPOINT DESTEĞİLenovo’nun her ürününden alışık olduğumuz gibi Edge’de de TrackPoint var
PUANLAMA
-5YILDIZ-
ARTILAR
Güçlü bağlantı seçenekleri, kurumsal kullanıcıların isteklerini karşılayabilecek konfigürasyon yapısı ve alternatifler sunması, zengin tasarımı, güvenlik seçenekleri.
EKSİLER
Multi-touch etkileşimi yeterli değil, parmak izi tutuyor.
SONUÇ
KOBİ’lere yönelik olarak geliştirilmiş olan Edge, kurumsal kullanıcıları mutlu edecektir. Bağlantı seçeneklerinden, güvenlik önlemlerine kadar başarılı olan Edge, oldukça rağbet görecek gibi görünüyor.
TEKNİK ÖZELLİKLER
İşlemci
• AMD Athlon Neo X2 Dual-Core L325 1.50 GHz
Ekran
• 13.3 inç HD LED (1366×768)
Ekran Kartı
• ATI Radeon HD 3200 256 MB
Bellek
• 3 GB DDR2
Sabit Disk
• 500 GB
Optik Sürücü
• Yok
Bağlantılar
• HDMI, 3G, USB (3 adet), Ethernet, Wireless
• Bluetooth, VGA, kart okuyucu
Ses Çıkışı
• Stereo hoparlörler
Pil Ömrü
• 5 saatin üzerinde
Boyutlar
• 322 x 227 x 25 mm
Ağırlık
• 1.63 kilogram