reklamı kapat

POPÜLER

LIDAR sensörünü çipe sığdıran teknoloji

Radar gibi çalışan LIDAR teknolojisinin basit bir anlatımla robotların gözü olduğu söylenebilir. Çevreye gönderdiği ışığın yansımasıyla ortamın 3D haritasını çıkarabilen ve günümüz şartlarında çok masraflı olan LIDAR teknolojisini MIT ve DARPA‘daki araştırmacılar pirinç tanesinden bile küçük bir sensöre sığdırmayı başardı.

Radar gibi radyo dalgaları yerine ışık darbeleri kullanarak yüzeyin uzaklığını hesaplayabilen LIDAR, radara göre çok daha tutarlı ve detaylı sonuçlar verebiliyor. Bir uçağa yerleştirildiğinde ağaçların her bir yaprağının detayına kadar ölçüm yapabilen bu teknoloji hareketli parçalara sahip bir sensörden oluştuğu için epey hantal bir cihaz. Lazerlerin 360 derecelik açıyla etrafa yayılabilmesi için sürekli dönen bir aparattan oluşan LIDAR sensörü üzerinde çalışan MIT ve DARPA, sensörün yeni versiyonunu pirinç tanesinden bir küçük boyuta getirmeyi başardı.

Işığın yansıtıldığı aparatı çok küçük bir çipe dönüştüren araştırmacılar Christopher Poulton ve Michael Watts, yeni versiyonun şu an pazarda bulunan LIDAR sistemlerinden küçük, hafif ve ucuz olduğun ifade ediyor. 0,5 mm’ye 6 mm boyutunda bir çipe yerleştirilen sistemin üretimi 10 dolara maloluyor. Şimdilik kısa mesafeyi görebilmek (sadece 2 metre) gibi dezavantajları bulunsa da çiplerin geliştirildikçe bu anlamda da daha iyi noktalara gelebileceği belirtiliyor. Poulton ve Watts menzilin bir yıl içinde 10 metreye çıkarılabileceğini vurguluyor.

Tüm bu araştırma geliştirmenin sonucunda ortaya çıkacak olan son ürün, robotların gözü niteliğinde olabilir. Geniş bir ürün gamında kullanılarak, cihazlara derinlik ölçme yeteneği kazandırabilir. Poulton ve Watts, LIDAR çipinin bir robotun parmaklarına yerleştirildiğinde robotun kavrama yeteneğinin daha da gelişeceğini söylüyor. Bu teknolojinin yapay zekalı oyuncaklar, 3D haritalandırma yapabilen mobil telefonlar veya otopilotta uçuş yapabilecek drone’larda kullanılması da muhtemel.