Neuralink çipi takılan ilk hasta düşünerek Mario Kart oynadı

25 Mart 2024 09:22

Elon Musk, sahibi olduğu Neuralink şirketiyle dikkat çekmeye devam ediyor. Sağlık konusunda büyük kapılar aralanıyor.

Elon Musk tarafından kurulan şirket Neuralink, bilmeyenler için uzun zamandır insan beynini bilgisayarlara bağlayacak bir altyapı kuruyor. İnsanların yapay sinir ağları ile bilgisayar, robot ya da diğer elektronik ürünleri kontrol edebileceği düzeye getirilmesi için çalışan şirket, burada beyin / makine bağlantı için “Link” olarak geçen bir ürün kullanıyor. Link, özel geliştirilen çok hassas bir robot ile insan kafatasına entegre ediliyor. Buradan beyin sinyallerini toplayan ve bunu dışarıya, diğer elektronik cihazlara aktarabilen Link, Elon Musk tarafından bir FitBit ürününe benzetiliyor. Peki bu sistem gerçekten çalışıyor mu? Bunun cevabı evet. Geçtiğimiz ay ilk kez bir insana Neuralink beyin implantı takıldı. Musk’ın açıklaması ile öğrendiğimiz kadarıyla Neuralink beyin implantı takılan ilk kişi tamamen iyi durumda (Herhangi bir yan etkinin görülmediği belirtiliyor) ve sadece düşünerek bilgisayara bağlı fare imlecini hareket ettirebiliyor. Hatta bunun için geçtiğimiz hafta bir video da paylaşılmıştı. Bu videoda beynine çip takılan 29 yaşındaki Noland Arbaugh’un sadece düşünerek bilgisayar üstünde fare imlecini kontrol ederek satranç oynaması gözler önüne serilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu videoya bir yorum bırakan Elon Musk, “Uzun vadede, beyin motor korteksinden gelen sinyalleri omurganın hasarlı kısmından geçirerek insanların tekrar yürümelerini ve kollarını normal şekilde kullanmalarını sağlamak mümkün olacak” demişti. Şimdi ise sayfanın altındaki yeni video paylaşıldı. Bu videonun 18. dakikasında Arbaugh’un sadece düşünerek Mario Kart oynaması gözler önüne seriliyor, kurulan bu altyapı gerçekten harika görünüyor.

 

Elon Musk geçtiğimiz ay ilk Neuralink ürünününTelepathy” adına sahip olacağını da duyurmuştu. Bu konuda Musk tarafından şunlar paylaşılmıştı: “Bu ürün telefonunuzu veya bilgisayarınızı ve onlar aracılığıyla neredeyse tüm cihazları sadece düşünerek kontrol etmenizi sağlayacak. Bu ürün için ilk kullanıcılar uzuvlarını kullanamayanlar / uzuvları olmayanlar olacak. Stephen Hawking’in bir hızlı daktilocu ya da müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini düşünün. Buradaki amacımız tam olarak bu.” Musk kısa süre önce ise Telepathy sonrasında körlüğe çare olacak Blindsight’ın geleceğini duyurdu: “Blindsight implantı maymunlar üzerinde deneniyor ve hali hazırda çalışıyor. Çözünürlük başlangıçta düşük olacak ancak daha sonra normal insan görüşünü aşabiliriz.”

Elon Musk ve Neuralink çalışmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: L’Oreal firmasından 2023’te gelecek evde saç boyama cihazı

Paylaş