reklamı kapat

POPÜLER

Nintendo DSi

 - Güncelleme: 11 Şubat 2010 20:44

DSi’dan Gameboy desteğini çekerek de bu kararında ne kadar ciddi olduğunu ispatlamış bulunuyor. Ne diyelim, hayırlısı olsun.

KAPAK AÇILIYOR
Eveeet, kapağı açar açmaz ilk gözümüze çarpan, tam ortaya yerleşmiş, gözümüzün içine bakan ikinci bir kamera. Burada DS Lite ile en büyük fark ‘Power’ -güç- düğmesinin yeri. Daha önce sağ yan tarafta bulunan ‘Power’ düğmesi DSi’da iç tarafta alt ekranın soluna taşınmış. “Ya oyun oynarken elimiz çarparsa ne olacak? Aniden kapanıverir cihaz!” dedik ama koskoca Nintendo bu kadar büyük bir hata yapmış olamaz elbette. Power düğmesi içeri göçük bir düğme ve DSi’ı kapatmak için bir süre basılı tutmak gerekiyor. İşte bu noktada süper bir gelişmeden daha bahsedelim. Power düğmesine kısa bir süreliğine basarsanız cihaz kapanmıyor ama reset atıyor. İzninizle kollarımızı havaya kaldırıp “Yaşassıın!” diye bağırmak için yazıya ufak bir ara vermek istiyoruz. Evet şimdi devam edebiliriz. DS’teki en sinir bozucu durumlardan biri de böylece çözülmüş oluyor ve artık ana menüye dönmek için cihazı kapatıp açmanız gerekmiyor. Kapak açıldığında yalnızca dikkatli gözlerin fark edebileceği bir diğer detay da ekranların DS’teki ekranlardan daha büyük olması. Evet, DSi’ın ekranları DS’ten daha büyük, ama bu fark öyle, “Vay, adamlar n’apmış böyle yaa?!” dedirtecek türden değil. Sonuçta renk sayısı gibi teknik özellikler tamamen aynı olduğundan ekranın birkaç milim büyümüş olması kime ne kazandırır, çok da emin olamadık.

DETAYLARA BAKIYORUZ
Cihazı açtığımızda gelen ana menü bize artık DS kullanmıyor olduğumuzu gayet açık bir şekilde haykırıyor. Ana menü DS’ten tamamen ama tamamen farklı. Bir kere DSi’da, aynı Wii’de olduğu gibi kanallardan oluşan bir menü yapısı mevcut. Yatayda yan yana dizilmiş bu kanallar arasında kalemimizle ekranı kaydırarak gezinebiliyor, istediğimiz kanalın üzerine tıklayarak da içine girebiliyoruz. DSi’da Wii’deki gibi kanalların olmasının en önemli sebebi, DSi ile internetten aynı Wii’de olduğu gibi, ücretli oyunlar ve benzeri eklentiler indirebiliyor oluşumuz. İndirdiğimiz bu yeni şeyler, yine aynen Wii’de olduğu gibi ana menüdeki boş kanallara yerleşiyor. Şimdi, madem Wii Shop Channel dedik, DSi’ın getirdiği en önemli yenilikleri şöyle bir sıralayalım artık: Online alışveriş, dahili internet gezgini, dahili müzik çalar, dahili kameralar, gelişmiş kablosuz Internet desteği ve artırılmış dahili hafıza. “Ekranlar da büyük ama?” diyen arkadaşlar olabilir. Fakat bunun çok önemli bir artı olmadığını düşünüyoruz.

BAĞLANTI KURUYORUZ
Gelişmiş kablosuz bağlantı desteğinden başlarsak, bildiğimiz üzere DS’in kablosuz ağlara bağlanmak için sadece WEP desteklemek gibi çok büyük bir dezavantajı var. Bu gerçekten büyük bir dezavantaj çünkü WEP çok güvensiz ve kullanımı artık giderek ortadan kalkan eski bir kablosuz ağ güvenlik teknolojisi. Dolayısıyla güvenliği dikkate alan pek çok yerde, işyerlerimizde ve hatta kendi evimizde DS ile internete bağlanmak imkansız hale geliyor. DSi ile artık bu sınırlardan kurtulmuş bulunuyoruz. WEP, WPA, WPA2 tüm kablosuz güvenlik yöntemlerini destekeyen DSi sayesinde artık elimizdeki bu kablosuz cihazı, “Acaba burada çalışır mı?” stresine kapılmadan sorunsuz bir şekilde kullanabiliyoruz. Kablosuz bağlantı sınırının kaldırılmış olması DSi için çok önemli çünkü DS Lite’ın aksine DSi birçok online yetenekle geliyor ki bunlardan en önemlisi dahili internet tarayıcı.

OPERA TARAYICI
DS’teki Opera internet tarayıcı ayrıca kartuş olarak ücretli satılıyorken ve DS sadece 4 MB belleğe sahip olduğundan inanılmaz derecede yavaş ve kullanışsız olarak çalışıyorken, DSi’da dahili gelen Opera internet tarayıcı bu eski sürüm göz önüne alındığında tam anlamıyla çağ atlamış. DSi’ın belleği 16 MB’a, işlemcisi de 134 MHz’e çıkarıldığından (DS 67 MHz’di) internette gezinmek artık çok daha rahat bir hale gelmiş. Mobil cihazların dostu Opera, bu konudaki tecrübesini DSi’da da konuşturmuş ve ortaya ciddi anlamda kullanılabilir bir internet tarayıcı çıkmış ancak bizim için çok önemli iki eksikle: Türkçe karakterleri tanımaması ve Flash desteği olmaması. Türkçe karakter desteği -umarız henüz- olmadığından Türkçe sayfaları okumak işkence olabiliyor. Flash desteği de olmadığı için başta Youtube olmak üzere Flash gerektiren hiçbir internet sayfası çalışmıyor. Tüm bunlara rağmen, arada bir yoğun sayfalarda çıkan hafızanın yetmediği uyarısını da bir kenara koyarsak, Opera’nın başarılı bir internet tarayıcı olduğunu söyleyebiliriz. Bir diğer önemli online yetenek de, aynı Wii’de olduğu gibi internetten ücret -puan- karşılığında oyun gibi içeriklerin indirilebiliyor olması. Nintendo bunun için DSi’a dahili 256 MB hafıza koymuş ve ek olarak da SDHC destekli SD kart yuvası eklemiş. ‘Wiiware’ benzeri bir servis olan DSiWare yoluyla Nintendo sunucularından DSi’ımıza oyun indirebiliyor, güncellemeler yapabiliyoruz. DSi’ın Wii’deki gibi bir sanal konsol desteği bulunmuyor ve oyunlar 200-500 puan aralığında geziniyor.

SIRA KAMERALARDA
Gelelim bizce DSi’ın en radikal tarafına. DSi üzerinde, ikisi de 640×480 piksel çözünürlük destekleyen 0.3 megapiksel, biri dış kapakta diğeri içeride olmak üzere iki adet kamera bulunduruyor. DSi bir fotoğraf makinesi olma iddiasında olmadığından teknik özellikler ilk başta yetersiz görünse de aslında gayet yeterli. Kaldı ki hafıza ya da işlemci daha yükseğini kaldırmaya da muhtemelen yeterli gelmeyecektir. Kameraları kullanabileceğimiz bir yazılım da DSi ile beraber geliyor. Bu yazılım aracılığıya fotoğraf çekebiliyor, fotoğraflar üzerinde oynamalar yapabiliyor, hazır şablonları uygulayabiliyor ve çektiğimiz fotoğrafları gönderebiliyoruz. Kamerayla oynamak gerçekten çok eğlenceli. Uygulanabilen onlarca efekt, özellikle aile içi ya da arkadaş ortamlarının vazgeçilmez geyik aracı olmaya aday izlenimi uyandırıyor. DSi’ın en çok kamerasıyla zaman geçirdiğimizi itiraf edelim.

KAMERA DESTEKLEYEN OYUNLAR
DSi’a 500 puan karşılığında indirdiğimiz Warioware Snapped oyunu da kamera destekleyen ilk DSi oyunu oluyor. DSi’ı masanın üzerine koyarak karşısına geçiyoruz. Ardından cihaza önce kafamızı ve ellerimizi tanıtıyoruz. (Bak DSi, bu kafamız, bunlar da ellerimiz.) Daha sonra kamerayı kullanarak kafamızı ve ellerimizi oynatma yoluyla ekrana gelen mini oyunları oynuyoruz. Örneğin, ekrandaki paraları ellerimizle topluyor, kafamızı sağa sola oynatarak gökten düşmekte olan şapkaları yakalamaya çalışıyoruz. Oyun çok eğlenceli aslında ama bizim gibi koskoca adamlar için tasarlanmadığından olsa gerek, kadraja sığmakta çok zorlandık. Kafamız zor sığıyorken, üstüne bir de ellerimizi de sığdırmamız gerekiyor; olacak iş değil! Bu nedenle DSi’dan uzağa oturmak zorunda kaldık ama bu sefer de minicik ekranda olan biteni yakalamak zorlaşıyor. Ama yine de kadrajı tutturabildiğimiz zamanlarda oldukça eğlendiğimizi söyleyebiliriz. DSi’da çalışıp da DS’te çalışmayacak herhangi bir oyun henüz duyurulmadı, tabii ki bahsettiğimiz Warioware Snapped tarzı indirilebilir oyunlar hariç. Yakın bir gelecekte de DSi’a özel oyun çıkmayacağını bildiğimize göre, bu cihazı bir DS2 olarak değil, de bol makyajlı bir DS Lite olarak tanımlarsak hata yapmış olmayız.

MP3 DE İSTERİZ
DSi’ın bizi hayal kırıklığına uğratan tek yeniliği müzik oynatıcısı oldu. AAC destekleyen bu yazılım maalesef MP3 çalmıyor. Çalamıyor değil, çalmıyor. “E ne anladık biz bu işten, değil mi ama?” Burada da aynen kamerada olduğu gibi sesimizi kaydedip üzerinde değişiklikler yaparak geyiği tavan yapabiliyoruz ama dediğimiz gibi, her ne kadar lisans nedeniyle olsa da, MP3 olmaması büyük bir eksiklik.

SON KARAR
Sonuç olarak, halihazırda bir DS Lite sahibiyseniz, öncelikle yeni DSi’ı denemekte fayda var diye düşünüyoruz. Gameboy Advance slotunun olmaması birçok kişi için direkt DSi’dan soğuma sebebi olabilir. “Benim için fark etmez” diyenlerdenseniz DSiWare ürünlerini şöyle bir gözden geçirip cihazın kamera, internet tarayıcı gibi özelliklerini bir test etmelisiniz. Şaşırtıcı derecede zevk alabilirsiniz.

YÜKLENEBİLİR EĞLENCEDSiWare ile para -puan- karşılığında oyun ve benzeri eklentileri yükleyebilirsiniz

KONTROL TUŞLARIDSi üzerinde yer alan kontrol tuşları, DS Lite ile aynı

RENK SEÇENEKLERİNintendo DSi siyah ve beyaz renk seçenekleriyle sunuluyor

SD KART DESTEĞİ256 MB dahili hafıza SD kartla destekleniyor

DOKUNMATİK EKRAN3.25 inçlik dokunmatik ekran üzerindeki kontroller stylus kalemle sağlanıyor

DAHİLİ KAMERALARDSi üzerinde iki kamera yer alıyor. Kameraların her ikisi de 0.3 megapiksel

PUANLAMA
-5YILDIZ-

ARTILAR
Dahili kameralar, yetenekli Opera internet tarayıcı, mat yüzey, yüklenebilir oyun ve içerikler.

EKSİLER

MP3 desteği yok, Flash desteği yok, Gameboy Advance slotu yok.

SONUÇ
Eğer Nintendo DS’iniz yoksa ya da eski tip-siz- DS’lerden birine sahipseniz DSi sizin için harika bir yatırım olabilir. Tüm DS oyunlarını oynatması bir yana, getirdiği yenilikler de tatmin edici olacaktır. Özellikle kamerayla desteklenen oyunlar bir harika!

TEKNİK ÖZELLİKLER

İşlemci
• ARM9 134 MHz

Bellek
• 16 MB

Hafıza
• 256 MB dahili, SDHC kart desteği

Kamera
• 0.3 megapiksel, 640×480 piksel

Ekran
• Üst ekran – 3.25 inç, TFT LCD
• Alt ekran – 3.25 inç, TFT LCD, dokunmatik

Pil ömrü
• 3-14 saat (ekran parlaklık ayarlarına göre)

Bağlantılar

• Wi-Fi, IEEE 802.11

Multimedya
• AAC müzik oynatıcı

Girişler

• DS kart yuvası • SD kart yuvası
• AC adaptör
• Stereo kulaklık/mikrofon

Diğer özellikler
• Nintendo DSiWare, Nintendo DSi ses yazılımı
• Opera internet tarayıcı

Boyutlar
• 137 x 74.9 x 18.9 mm

Ağırlık

• 214 gram