reklamı kapat

POPÜLER

Panasonic Lumix GF1

 - Güncelleme: 13 Ekim 2010 11:39

Dijital görüntüleme dünyasında kompakt makinelerin daha küçük algılayıcı kullanması sebebiyle yaşanan kalite sıkıntıları üreticileri DSLR (dijital refleks) modeller ile kompaktlar arasında yeni bir kategori oluşturmaya itti. Değiştirilebilir objektiflerin sağladığı avantajla daha büyük algılayıcıları kompakt bir makine üzerinde sunmayı amaçladılar. Olympus ve Panasonic tarafından geliştirilen ‘Micro Four Thirds’ olarak adlandırılan yeni kategori tam da bu ihtiyacı karşılıyor. Basitçe 4/3 tip algılayıcılardan oluştuğu için bu şekilde adlandırılan kategori, mekanik ayna kullanmadan daha yüksek kalite elde etmek amacıyla geliştirildi. Panasonic Lumix G Micro System, bu kategoriye ait kameralardan oluşuyor. Seriye eklenen son ürün ise Lumix GF1. Mikro 4/3 sistem bir dijital kamera olan Lumix GF1, mekanik aynaya sahip olmayan, değiştirilebilir objektifli gelişmiş bir görüntüleme cihazı. Mikro 4/3 sistemin en büyük rakibi, Sony tarafından geliştirilen aynasız NEX olarak gösteriliyor. Son olarak mikro 4/3 algılayıcıların standart kompakt modellerin algılayıcılarına oranla 5-9 kat daha büyük olduğu için daha yüksek kalite sunduğunu söyleyelim ve ürünün detaylarına geçelim.

STİL SAHİBİ GÖRÜNÜM
Panasonic Lumix GF1, DSLR modellere oranla çok daha küçük bir kamera. Oldukça şık ve profesyonel bir görünüm sunan makine küçük boyutları itibariyle çok daha rahat ve esnek bir kullanım sunuyor. Arka yüzde 3 inç büyüklüğünde bir LCD ekran bulunuyor. Kısayollar ve fonksiyon tuşlarının fazla olması sebebiyle biraz karışık bir görünüm sunuyor gibi görünse de, hitap ettiği profesyonel kullanıcı kitlesi için bunlar gerekli. Küçük boyutlardaki çoğu yarı-profesyonel dijital kamera gibi Lumix GF1 üzerinde de sabit bir vizör bulunmuyor. Fakat ayrı olarak satılan ve canlı görüntü sunan bir dijital vizör, aksesuar seçenekleri arasında kullanıcılara sunuluyor. Cihazın genel ergonomisi gayet başarılı. Ön yüzde objektifin yanındaki tuşa basarak lensleri takıp çıkarabiliyorsunuz. Ayna sistemi olmadığından objektif çıkarıldığında doğrudan algılayıcı görülüyor. Bu da bu tip kameraları daha dikkatli kullanmanız gerektiği anlamına geliyor. Lumix GF1’in dahili flaşı neredeyse görünmeyecek bir şekilde gövdenin üst kısmına gizlenmiş. Özel kısayol tuşuna basarak flaşı açabiliyorsunuz. Harici flaş kullanmak isteyenler için bir de ‘hot shoe’ olarak adlandırılan kızak bağlantı konumlandırılmış. Kamerayı diğer cihazlara bağlamak için kullanacağınız bağlantılar cihazın sol yan yüzünde bulunuyor.

GELİŞMİŞ GÖRÜNTÜLEME
Panasonic Lumix GF1, toplamda 12.1 megapiksel çözünürlük sunan 4/3 tip Live MOS algılayıcı ile çalışıyor. İşlem beyni olarak Venus Engine HD tercih edilmiş. Bu ikili, daha az enerji tüketerek daha yüksek görüntü kalitesi sunmayı hedefliyor. Cihaz otomatik ve manuel netleme modları arasında tek tuşla geçiş imkanı sağlıyor. Ayrıca netleme sistemi tamamen kullanıcının kontrolüne bırakılmış. Netlik alanını büyütebildiğiniz gibi ekran üzerinde ok tuşlarıyla hareket ettirebiliyorsunuz. Bu hem manuel, hem de otomatik netlemede çok büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca GF1, netlik takip sistemiyle hareketli objeleri otomatik olarak net tutabiliyor. Kamerayla birlikte Lumix G serisi objektiflerin tamamını kullanabiliyorsunuz. Aralarındaki iş birliği çerçevesinde aynı altyapıyı kullanan Leica’nın DG objektifi de Lumix GF1 ile kullanılabiliyor. Sadece gövdenin yanı sıra geniş açı ve tele olmak üzere iki farklı objektif ile satın alabileceğiniz GF1, gelişmiş bir yüz algılama özelliği de sunuyor. Kamera hem ekrandaki insan yüzlerini algılayıp onlara göre uygun ayarları otomatik yapıyor, hem de yüz kaydetme seçeneği sayesinde sevdiklerinize öncelik tanıyabiliyor. Farklı modlar arasında geçiş yapmak için standart bir şekilde üst kısımdaki tekeri çevirmeniz yeterli. Manuel modlar arasında kolayca geçiş yapabiliyorsunuz. Mod seçeneklerine bir de artistik efektler eklenmiş. Her ne kadar profesyoneller tarafından pek tercih edilmeyecek olsa da, amatör kullanıcılar için eğlenceli olabilir. Panasonic Lumix GF1 yüksek kaliteli fotoğrafın yanı sıra 720p çözünürlüğünde HD video kaydı da yapabiliyor. Yüksek çözünürlüklü video için AVCHD formatı tercih edilmiş. Değiştirilebilir objektifler sayesinde video kaydı sırasında manuel zoom yapabiliyorsunuz ve titreşim önleme, gelişmiş otofokus gibi özellikleri de kullanma imkanınız var. Ses Dolby teknolojisiyle yüksek bir kalite seviyesine ulaştırılmış fakat cihaz üzerinde mikrofon girişi bulunmadığından harici mikrofon kullanamıyorsunuz. Manuel ayarlar sadece çekim modları açısından değil, cihazın tüm seçeneklerine zengin bir şekilde yansıtılmış. Örneğin, hemen hiçbir makinede görmediğimiz ara ISO değerleri (160 vs) ince ayar yapılmasını sağlayarak başarılı sonuçlar doğurabilir. Yine çerçeve oranı da 16:9, 4:3 gibi standart seçeneklerin yanı sıra 1:1 kare oran seçeneği sunuyor. Bu kadar çok özellik ile çok kolay kullanımlı bir kamera olduğunu söyleyemeyeceğiz. Fakat kompakt modellere göre çok daha büyük algılayıcısı, değiştirilebilir objektifleri, detaylı manuel ayarlarıyla profesyonel ve yarı-profesyonel kullanıcılar için en başarılı alternatiflerden biri olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

ŞIK TASARIM
Panasonic Lumix GF1
Profesyonel kullanıcıların beğenecekleri karizmatik bir görünüme sahip

MİKRO 4/3
Panasonic Lumix GF1
Yeni kategori daha büyük algılayıcı ile yüksek görüntü kalitesi vadediyor

OBJEKTİF
Panasonic Lumix GF1
Değiştirilebilir objektifler kameranın kullanım alanını oldukça genişletiyor

MANUEL MODLAR
Panasonic Lumix GF1
Detaylı manuel çekim modları ve seçenekler ile kontrol elinizde

EKRAN
Panasonic Lumix GF1
3 inç büyüklüğündeki LCD ekran başarı gösteriyor

HDMI
Panasonic Lumix GF1
Üzerindeki HDMI bağlantısı sayesinde HDTV’lere bağlayabiliyorsunuz

TASARIM
-5YILDIZ-

KULLANIM KOLAYLIĞI
-4YILDIZ-

PERFORMANS
-4YILDIZ-

ARTILAR
Büyük algılayıcı ile yüksek kalite. HD video kaydı. Başarılı otomatik ve tam manuel çekim modları.

EKSİLER
Görüntü sabitleme objektif üzerinde. Vizör harici olarak satılıyor. Yüksek ISO değerlerinde gren artabiliyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Çözünürlük
•  12.1 megapiksel

Algılayıcı
•  4/3 tip Live MOS sensor

ISO
•  100-3200

Objektif
•  Lumix G Micro Four Thirds değiştirilebilir

Flaş
•  5 metre etkili tepe flaşı ve harici flaş kızağı

Ekran
•  3 inç LCD

Hafıza
•  SD ve SDHC kart

Bağlantılar
•  USB, HDMI
•  AV çıkışı

Video
•  720p HD kayıt
•  Dolby ses

Boyutlar
•  11,9 x 7,1 x 3,63 cm

Ağırlık
•  285 gram (gövde)