Porsche logosu 75. yıla özel olarak yenilendi; maceranın kilometre taşları

01 Haziran 2023 15:47

Yeni Porsche logosu kendi içerisinde ufak revizyonlar taşısa da, meraklıları için kolaylıklar ayırt edici mesajlar barındırıyor.

Son yıllarda elektrifikasyona paralel olarak kimliklerini de yenileme sürecini izleyen otomobil üreticilerine Porsche de dahil oldu. Nispeten daha sadeleşen dokunuşlarla revize edilen logolarla birlikte kimi üreticilerin otomobil üzerindeki tercihlerini de yazılı olarak isim kullanımına geçtiğine şahit oluyoruz. 2023 yılı itibarıyla 75. yaşını kutlayan Alman marka da furyaya resmi olarak bugün dahil oluyor. Yapılan ufak revizyonlarla modernize edilen Porsche logosu kendi içerisinde daha anlamlı bir dinamiğe kavuşuyor. Otomobil dünyasına yön veren markalardan biri olan Stuttgart merkezli üreticinin buna paralel olarak kendi içerisinde belli başlı kilometre taşlarına da bu kapsamda yakından bakıyor olacağız.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeni Porsche logosu ufak dokunuşlarla sadeleşiyor

Porsche’nin 75 yıllık bu unutulmaz macerasının satır başlarına bakmadan önce, bugün duyurulan yeni logodaki revizyonlara temel hatlarıyla bakalım. Bu noktada kendisini hissettiren ilk fark logonun arka planındaki hareketli katmanın yerini artık daha net ve düz bir yapıya bırakması oldu. Bir adım daha yukarıya çıktığımızda ise Stuttgart şehrinin de sembolü olan “At”ın daha agresif şekilde şahlanışı bizlere daha güçlü bir marka imajı sağlıyor. Son olarak 2014 yılında revize edilen sembolün üzerindeki “Stuttgart” yazısının da yeni revizyonla daha belirgin şekilde geri getirilmesi de yine dikkat çekenler arasında. Yeni Panamera’nın güncellenmiş logoyu kullanacak ilk model olmaya hazırlandığını da belirtmeden geçmeyelim.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Logosuz Porsche’ler

Bugün başta 911 olmak üzere söz konusu spor otomobil olduğunda akıllara gelen ilk markalardan birisi olan Porsche, pek çok markada olduğu gibi kuruluş aşamalarında ciddi zorlukları geride bıraktı. İkinci Dünya Savaşı döneminde Adolf Hitler ile yakınlığı bilinen Ferdinand Porsche’nin Volkswagen Beetle’ın üretim sürecine olan katkısı tüm dünya tarafından biliniyor. Savaş sonrası dönemde Ferdinand Porsche’nin bir dönem hapis yattığı dönemde otomobil üretme çalışmalarını Ferry’nin devraldığını görüyoruz. Buna paralel olarak rotayı Avusturya’ya çeviren Ferry, birçok parçası Beetle ile ortak olan Type 64’ü hayata geçiriyor. Bu da aslında gayrı resmi olarak tarihin ilk gerçek Porsche otomobilinin ortaya çıkması demek.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Üretilen üç Type 64’ten sadece bir tanesi kelimenin tam anlamıyla o cehennemden çıkarken, Porsche yazısını da ilk kez bir otomobil üzerinde bu sayede görebiliyoruz. Bugün karşımızda güncellenmiş haliyle duran logonun kökleri ise 1951’e uzanıyor. Markanın ilk modellerinde sadece yazı fontuyla gördüğümüz marka logosunu, otomobillere entegrasyonu ise 1952 yılında resmi olara başlıyor. Ödülü o dönem 1.000 Alman Markı olarak belirlenen tasarım yarışmasının ardından kazanan olarak seçilen logo, bugün marka için gücü sembolize ederken aynı zamanda köklerine olan bağlılığın da en önemli kanıtları arasında.
Paylaş