reklamı kapat

POPÜLER

Sebzeseverler için sürdürülebilir sebze kaynağı: Rotofarm [Video]

Kendi sebzesini kim evinde mutfağının tezgahında yetiştirmek istemez ki? Normalde pek mümkün olmayan bu durumu iyi yorumlayan Bace markası, Rotofarm ile duygulara ve damaklara tercüme oluyor. Sürdürülebilir sebze fikrine dayanan bu projeye gelin yakından bakalım.

En çok şikayet edilenlerin başında gelen taze sebze bulma sorununa çözüm olarak gösterilebilecek olan Bace Rotofarm ile mutfağınızın tezgahında topraksız yetiştirebileceğiniz sebze haznesi sunuyor. Bu sayede evinizde kolaylıkla yetiştireceğiniz sebzeler ile hem sağlıklı yaşama ayak uydurmuş olacaksınız hem de yediğiniz sebzenin içeriğinde tam olarak ne olduğu bilmiş olacaksınız. Sürdürülebilir sebze projesi olarak adlandırılabilecek olan bu sebze haznesi içinde 1,5 metreye kadar kapalı olarak sebze yetiştirilmesini mümkün kılıyor. Su temelli bir sisteme dayanan Rotofarm, üstte belirttiğimiz gibi topraksız çalışıyor. Toprak yerine bitkileri beslemek için besin ve su sistemi kullanıyor. Dönebilen tasarımın eklenmesiyle, sebzeleriniz her saat başı tam bir daire halinde dönüyor ve zamanın yarısını negatif yer çekimi adı verilen kısımda geçiriyor. Bu hamle sebzelerin büyümesini iki katından fazla hızlandırdığı söyleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sürdürülebilir sebze fikri NASA’ya kadar dayanıyor

Toby Farmer 2018 yılında Bace’yi kurarken, dünyanın en kolay kullanımlı ve sağlıklı ürün haznesini oluşturmayı hedefliyordu. Rotofarm için topraksız, döner haznede geliştirilen bu ürün sayesinde hedeflerine ulaşan Toby, sebzeleri daha hızlı, daha kolay ve daha verimli bir şekilde yetiştirmenin cevabını veriyor. Hatta bu tarz çiftçilik ilk başta NASA tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kullanılmak üzere geliştirildi. Faydalı olduğu görüldükten sonra da apartmanda yaşayan insanların mutfaklarına girme fikri filizlendi. Hidroponik sistemler NASA ile daha görünür olduysa da günlük kullanım için hala geliştirilmesi gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Rotofarm eylül ayında Kickstarter’da

Koruyucu maddeler ile yetiştirilmeyen sebzelerin daha lezzetli olduğundan bahseden Farmer, aynı zamanda ürünleri bu şekilde yetiştirmenin toplu tarım, nakliye ve plastik ambalajlarının ürettiği karbon emisyonlarını da ortadan kaldırdığının altını çiziyor. Toby Farmer bu eylül ayında Kickstarter’da Rotofarm’ı piyasaya sürmeyi planlıyor.

Tasarımın diğer özellikleri arasında yetiştirilen bitkinin üst kısmını kaplayan LED ışık tüpü de yer alıyor. Işık tüpü, farklı bitkiler için en uygun ışık seviyesini sağlamak üzere farklı şekilde ayarlanabilen dört farklı seçeneğe sahip. LED ışık, güneş ışığına benzer renge sahip olmasına rağmen fotosentez hızını artırmak için kırmızı bir ışık ile hızlandırıcı görevi de görüyor. Bu sayede bitkinin büyümesini hızlandırıyor. Aynı zamanda ürünün tasarımına da önem verdiklerini söyleyen Farmer, ürünün paslanmaz çelikten, silikondan ve güçlendirilmiş füme camdan yapıldığını aktarıyor.