Telegram’ın App Store’dan kaldırılmasına neden olan “uygunsuz içerik” belli oldu

06 Şubat 2018 16:30

Uzun süredir hayatımızda bulunan şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram, hatırlarsınız geçtiğimiz hafta hiç beklenmedik bir şekilde Apple tarafından App Store’dan kaldırılmıştı. Bu işleme neden olan uygunsuz içeriğin ne olduğu ise bugün ortaya çıktı.

Gerçekten şifreli iletişime dayanan Telegram ve yeni uygulama Telegram X, geçtiğimiz gün App Store‘dan kaldırılmalarıyla gündemin üst sıralarına yükselmişti. Kaldırılma nedenini o zaman uygulama “uygunsuz içerik” barındırıyor diyerek açıklayan Apple, süreci şimdi netleştirdi. Söylendiği kadarıyla uygulama çocukları cinsel olarak istismar eden içerikler nedeniyle kaldırıldı. Kullanıcılar arasında dağıtımı yapılan bu içerikleri fark ettiği anda uygulamayı marketin dışına alan teknoloji devi, konu hakkında hem gerekli resmi kurumlara hem de şirkete bildirimde bulunduklarını belirtiyor. Bu içerikler temizlendikten sonra markete geri gelen uygulamalar, yapılan değişiklikler ile bu tarz içeriklere bir daha izin vermeyecek deniyor. Uçtan uça şifreleme üzerine dayalı “güvenli” uygulamada bunun nasıl sağlanacağı ise büyük merak konusu oluşturuyor.

Yeni uygulama Telegram X nedir?

Şirketin bu kötü olayın yaşandığı gün kullanıma sunduğu “deneysel” yeni uygulaması Telegram X, Android platformunda yer alıyor. Apple tarafında da test edilen uygulama, söylendiği kadarıyla sıfırdan yazılmış. Yani uzun yıllardır üst üste binen kodlardan arındırılmış şekilde tasarlanan uygulama, her açıdan çok daha yüksek performansa odaklanıyor. Animasyonlar dahil birçok konuda daha seri olan bu sürüm, yeni jenerasyon olarak lanse ediliyor. Detaylar ise burada yer alıyor.

Telegram X ilk bakış

Paylaş