Tim Cook kararlı: “Apple Watch yasağını kaldırmak için anlaşma yolunu seçmeyeceğiz.”

02 Şubat 2024 10:24

Apple CEO’sun Tim Cook, ABD merkezli Apple Watch yasağını kaldırmak için anlaşma yolunu seçmeyeceğiz dedi.

Apple CEO’sun Tim Cook, ABD merkezli Apple Watch yasağını kaldırmak için Masimo ile masaya oturmak ve bir lisans anlaşması yapmak istemediklerini belirtti. Şirketin Apple Watch yasağına karşı olarak şu an resmi itiraz sürecine odaklandığını söyleyen Cook, klasik bir yönetici açıklaması yaparak, “Kan oksijen sensörü olmasa bile saatleri satın almak için pek çok neden var.” dedi. Kaçıranlar için sağlık odaklı teknoloji şirketi Masimo ile çok uzun zamandır süren patent anlaşmazlığı nedeniyle Apple uzunca bir süre ABD merkezli resmi satış kanallarında Watch Series 9 ve Watch Ultra 2 satışı yapamadı. Apple Watch’larda kullanılan ve kandaki oksijen oranını ölçen sensörü merkeze alan olayda, Apple’ın ITC (ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu) tarafından Masimo’nun patentlerini ihlal ettiğine karar verilmişti. Bu durum nedeniyle internet yanında fiziksel mağazalarda da satış yapamayan Apple, geçtiğimiz haftalarda saatlerin satışına tekrardan başladı ancak kan oksijen sensörlerini yazılımsal olarak kapatmak zorunda kaldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Halen çok ses getiren konuda konuşan Masimo CEO’su Joe Kiani, “Apple Watch’lardaki kan oksijen sensörü zaten güvenilir değildi. Müşteriler onsuz daha iyi” açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklamaya Apple’dan cevap ise gecikmemişti. Şirket, Kiani’nin iddialarının yanlış olduğunu, saatlerinin kan oksijen özelliğinin doğru ölçümler yapabildiğini ve bazı durumlarda hayat kurtarabileceğini söylemişti.

Apple ile bu konuda kişisel seviyede bir görüşme yapmadığını belirten ve yasaklama için tam 100 milyon dolardan fazla harcadığı bilinen Kiani, daha önce The Wall Street Journal’a verdiği bir röportaj kapsamında Apple ile neden mücadele ettiğini şöyle anlatmıştı: “İnsanlar bana deli olduğumu ve Apple’a karşı çıkamayacağımı söylüyorlardı. Bana onların sınırsız kaynakları var mücadele edemezsin diyordu. Ancak kimse onlara [Apple] karşı durmuyordu. Eğer bunu başarabilirsem, Apple’ı iyi anlamda değiştirebilirim diye düşündüm.” 

Aktarıldığı kadarıyla firma Apple’dan önce Nellcor ve Royal Philips şirketleriyle benzer patent odaklı davalara girişmiş ve onlardan toplamda 1 milyar dolardan fazla para elde etmeyi başarmıştı. “Dünyanın en güçlü şirketini kötü davranmaya devam etmekten vazgeçirebilirsem, bunun dünya üzerindeki etkisi yaptığım diğer her şeyden daha fazla olacaktır.” diyen Joe Kiani, attığı adımlar ile 2023’ün sonuna damga vurmayı başardı. Bu arada geçtiğimiz ay Apple Watch yasağındaki kilit ismin “Marcelo Lamego” olduğu da ortaya çıkmıştı. O konudaki tüm detaylara buradaki haberimizden ulaşabilirsiniz.

Apple Watch haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: GMC imzalı kaslı elektrikli bisiklet HUMMER EV

Paylaş