reklamı kapat

POPÜLER

5G

Türk Telekom’dan 5G hakkında son bilgiler

 - Güncelleme: 28 Ağustos 2018 09:22

Türk Telekom, 5G alanındaki bilgi ve tecrübelerini, kamuya ve özel sektöre referans olacak “5G Beyaz Kitap”a aktardı. Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, Türk Telekom’un dünya çapında patentini aldığı 20’nin üzerinde 5G tabanlı ürün ile geleceğin teknolojilerini şekillendirmeyi sürdürdüğünü belirtti.

Fırat Yaman Er, haberleşmenin insan hayatındaki anahtar rolünün, dijitalleşmeyi ilerleten her yeni teknolojide daha fazla arttığını söyledi. 5G’nin (5. Nesil), haberleşme teknolojisinin giderek genişleyen kullanım alanlarını daha da ileriye götürdüğünü belirten Er, “5G Haberleşmeyi ‘insandan insana’, ‘insandan makineye’ ve ‘makineden insana’ gibi kullanımların ötesine taşımayı hedefliyor. Örneğin, elektriğin hayatımıza girmesi ilk olarak aydınlatma ile başlamıştı. Bugün ise elektrik, bu sınırlı amacın çok ötesine taşmış, insanın içinde bulunduğu ve hatta bulunmadığı ama elinin değdiği, tasarladığı her alana yayılmış durumdadır. Bugün de benzer bir dönüşümün evresindeyiz” dedi.

5G’nin temel vaadinin mobil ağların yarattığı servis ve uygulamaların artan ihtiyaçlarını karşılamak ve haberleşme teknolojilerini hayatın her alanına genişleterek “her nesneye” haberleşme yeteneğini kazandırmak olduğunu ifade eden Er, bu yeniliklerin hayatın her alanına iletişimi ulaşılabilir kılacağını vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

5G şebekesi bölüm bölüm büyüyecek

5G sistemlerinin 2020 ve 2030 yılları arasında yaygın kullanıma geçmesinin hedeflendiğini hatırlatan Fırat Yaman Er, şunları aktardı: “5G’nin geliştirilme sürecinin önceki 2G, 3G ve 4G mobil nesillerine göre farklı bir düzlemde ilerlediğini söylememiz gerekir. 5G şebekesinin önceki mobil nesillerden farklı olarak kullanım alanlarına bağlı olarak zamanla ve bölüm bölüm büyüyeceği ve yaygınlaşacağı bir yapıdan söz edebiliriz. 2020 yılına kadar bugünkü trafikten çok daha fazla trafiğin geçeceği ve bunun neredeyse yüzde 75’inin video olacağı bir şebekeye ihtiyaç var.”