Windows 12 için “CorePC” merkezli önemli planlar gündemde

29 Mart 2023 09:33

Windows 12 için “CorePC” merkezli önemli planlar gündemde. Yazılım devi Microsoft yeni işletim sistemini yapay zekâ ile güçlendirecek, çoklu bölüm kullanımı ile güvenliği ciddi şekilde artıracak.

Windows 11’in yerini yüksek ihtimalle 2024 içerisinde alacak Windows 12 işletim sistemi üzerinde çalışmalar uzun süredir sürüyor. Windows 11’in merkezine şimdiden ChatGPT temelli yeni nesil yapay zekâ temelli sohbet botu Bing’i entegre eden Microsoft, geçtiğimiz haftalarda W12’de tüm temeli baştan aşağıya donanım destekli yapay zekâ üzerine kurabilir haberiyle ses getirmişti. Şimdi ise spesifik olarak “CorePC” altyapısı gündeme geldi. Aktarıldığı kadarıyla aktif olarak masada olan CorePC altyapısı, Windows 11 gibi tek değil farklı bölümlerin kullanımını temele alacak. Windows 11’de sistem dosyalarının, kullanıcı verilerinin ve program dosyalarının aynı yerde saklandığı söyleniyor. W12’de bunları bölecek ve iOS ile Android’e benzer şekilde birden fazla bölüme ayıracak Microsoft, bu sayede işletim sistemi güncellemelerini daha hızlı gönderebilecek, aynı zamanda kötü amaçlı yazılımların sisteme yayılmasını zorlaştıracak. CorePC altyapısı Microsoft’un farklı donanımlar için özelleştirilmiş Windows sürümleri sunmasına da olanak tanıyacak. CorePC altyapısının merkezine de yapay zekayı koyacak olan Microsoft, ilk bilgilere göre W12’de ekrandaki içeriği analiz edebilecek ve buna uygun ipuçlarını kullanıcılara sağlamak için yapay zekâ altyapısından yardım alacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Daha önce çıkan duyumlara göre Intel, direkt olarak Windows 12 işletim sistemi desteğine sahip “Meteor Lake” işlemci platformu üzerinde çalışıyor. Burada açık olarak belirtilen W12 desteğinin arkasında, yüksek ihtimalle işletim sisteminin donanımsal yapay zekâ temeli yer alıyor. Aslında bu konu ilk defa da gündeme gelmiyor. Yılın başındaki CES 2023’te işlemci devlerinden AMD bir adım atmış ve dizüstülere özel Ryzen 7000 serisini tanıtmıştı. Bu işlemciler x86 kapsamında ilk defa özel bir AI yani yapay zekâ işlem birimine sahipler.

Bu bağlamda AMD’nin CES 2023’teki sunumuna katılan Windows’un başındaki isim Panos Panay, Yapay zekâ Windows’ta her şeyi değiştirecek ve birçok konunun kelimenin tam anlamıyla yeniden keşfedilmesini sağlayacak” açıklamasında bulunmuştu. Burada süreci donanım seviyesine kadar indirerek yüksek bir çevrimiçi ve aynı zamanda çevrimdışı yapay zekâ deneyimi sunacak gibi görünen Microsoft, gerçekten büyük gelecek planları yapıyor ve gelişmiş bir yapay zekânın merkezde olduğu bir işletim sisteminin getireceği imkanlar şimdiden çok ama çok büyük merak uyandırıyor. Microsoft, biliyorsunuz ChatGPT’yi geliştiren OpenAI firmasının en büyük yatırımcıları arasında yer alıyor.

Windows 12 iddiaları yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung imzalı ilginç projektör Freestyle

Paylaş