reklamı kapat

POPÜLER

2023 yılı için IMEI kayıt ücreti

2023 yılı için IMEI kayıt ücreti ortaya çıktı

 - Güncelleme: 03 Kasım 2022 12:20

2023 yılı vergi, harç ve cezalar belli oldu. Bunun üzerinden 2023 yılı için IMEI kayıt ücreti de ortaya çıkmış durumda. Rakam daha da artıyor.

TÜİK, 2023 yılı vergi, harç ve cezalara uygulanmak üzere 2022 yılına ilişkin yeniden değerleme oranına esas olan veriyi açıkladı. Cumhurbaşkanı Vergi Usul Kanunu kaynaklı artırma veya azaltma yetkisini kullanmazsa 2023 yılında vergi ve harçlar yüzde 122.93 oranında artacak. Dünya’da yer alan bu bilgiye göre her yıl düzenli olarak artış gösteren IMEI kayıt ücreti ya da başka bir deyişle yurt dışından getirilen telefon için kullanım izin harcı yeni yılda 2.732 TL’den tam 6.090 TL’ye yükseliyor.

Bu Cumhurbaşkanı tarafından daha sonra düşürülme ihtimali olan artış, gerçekten oldukça yüksek ve yurt dışından telefon getirip kullanma sürecini iyice zor hale getiriyor. Buna ek olarak süreci zorlaştıran başka adımlar da bulunuyor.

Biliyorsunuz son dönemde Türkiye’de IMEI özelinde çok sayıda gelişme oluyor. Örneğin geçtiğimiz hafta bir IMEI klonlama konusu gündeme gelmişti. Türkiye’de son dönemde akıllı telefon pazarında önemli bir sorun haline gelen, IMEI bilgisi değiştirilmiş ya da başka bir deyişle IMEI’si klonlanmış cihazlarla ilgili olarak düzenlemeye gidildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan ve kabul edilen yeni dönemde halihazırda 7 yıl olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgilerinin pasife alınması süresi 1 yıla düşünülüyor. Temel olarak artık bir yıl boyunca sinyal alınamayan (Görüşme yapılmayan, internete girilmeyen ya da mesaj atılmayan) cep telefonları bloke edilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

OdaTV’de yer alan açıklamaya göre bir yıl geçtikten sonra cep telefonunu son kullanan kişi bir sim kart takarsa, telefon tekrar aktif hale gelecek. Ancak pasife alınmış telefon başkasına satılmış ya da hediye edilmişse telefonu alan kişinin sim kartı o telefonda çalışmayacak. 

Türkiye’de IMEI klonlanmanın artmasının arkasında, çok yüksek seviyeye ulaşan akıllı telefon fiyatları yer alıyor.

IMEI kayıt ücreti detayları yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’den yeni PS5 oyun kumandası