reklamı kapat

POPÜLER

Apple 8 GB RAM LOG Tasarım

“2023 yılında Apple halen 8 GB RAM sunuyor”

 - Güncelleme: 18 Ocak 2023 14:25

Teknoloji devi Apple, dün yeni Mac bilgisayar modellerini tanıttı. Firma 2023 yılında halen 8 GB RAM sunmaya devam ediyor.

Dün tanıtılan M2 işlemcili yeni Mac mini, Apple’ın en altta 8 GB RAM sunmayı sürdürdüğü (M2 Pro sürümü 16 GB) en son modeli oldu. Bu gerçekten 2023 için kötü bir durum. Apple’ın artık mutlaka en altta 16 GB seviyesine çıkması gerekiyor, günümüzde temel kullanımlar için dahi 8 GB yeterli gelmiyor. Ayrıca bu 8 GB RAM’i birleşik yapıdan dolayı GPU birimi de kullanıyor. Mac’ler Windows PC’lerden farklı olarak RAM’in yetmediği durumlarda yüksek hızlı SSD’yi efektif olarak kullanabiliyor ancak bu ağır yük altında aşırı iyi sonuçlar vermiyor. Dün tanıtılan M2 Pro ve M2 Pro Max’li 14-16 inç MacBook Pro modellerinde 8 GB RAM sunmayan Apple, M2’li 13 inç MacBook modelinde ise halen en altta 8 GB RAM veriyor. Aynı zamanda M2’li MacBook Air ve M1’li 24 inç iMac de en altta 8 GB RAM ile geliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu konuda “Apple daha fazla RAM için satın alma opsiyonu sunuyor” diyebilirsiniz. Bundan haklısınız ancak Apple’ın RAM yükseltme seçenekleri yukarıda da görebileceğiniz üzere inanılmaz pahalı durumda. Türkiye’de 8 GB RAM’i 16 GB’a yükseltmek için tam 5 bin TL verilmesi gerekiyor. Apple 24 GB RAM içinse tam 10 bin TL fark istiyor. Apple, RAM yanında depolama artışlarında da çok yüksek fiyatlar talep ediyor.

Aslında süreci sadece Apple tarafıyla da sınırlandırmamak gerekiyor. Artık hiçbir Windows ya da Mac bilgisayarın pazara 8 GB ile çıkartılmaması gerekiyor. 8 GB RAM’e sahip Windows dizüstü bilgisayar modellerinden 2023 yılında kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Bu konuda mutlaka bütçelerin zorlanması ve 16 GB RAM’e sahip seçeneklerin tercih edilmesi uzun vadeli performans için büyük önem arz ediyor. Özellikle oyun odaklı Windows dizüstülerde 8 GB RAM gerçekten çok komik kaçıyor.

Apple ve 8 GB RAM inadı yanında bu da ilginizi çekebilir: Franky Zapata’dan yeni hava aracı