reklamı kapat

POPÜLER

Zihinle kontrol edilebilen robot kol [Video]

Kollarını kaybetmiş olan veya vücudunu hareket ettirme yetisini tamamen kaybeden kişiler için geliştirilen ve düşünce gücüyle kontrol edilebilen robot kol, DARPA‘nın (ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı) desteği ile çok daha gelişmiş hale geldi.

Robot kolun çalışma prensibinden kısaca bahsetmek gerekirse; beyine yerleştirilen bir alıcı, kişinin düşüncelerini algılıyor ve bu verileri robot kola göndererek hareket etmesini sağlıyor. Böylece düşünülen hareketin aynısını robot kol ile gerçekleştirmek mümkün oluyor. İlk olarak hareket edemeyecek halde olan Jan Scheuermann isimli kadın üzerinde 2012 yılında yapılan bir operasyonla denenen sistem, başarılı bir sonuç ortaya koymuştu. Kolların hareket sistemini anlatan videolar Scheuermann’a gösterilmiş ve kendisinin de kolunu hareket ettirdiğini hayal etmesi istenmişti. Bunun sonucunda ise bir süre yapılan denemeler ile Jan Scheuermann’ın hayatı daha da kolaylaşmıştı.

Şimdilerde Jan Scheuermann’ın testleri sona ermiş durumda ve robot kolun geliştiricisi olan Pittsburgh Üniversitesi, teknolojiyi geliştirmek için yeni gönüllüler arıyor. Çünkü robot kol ne kadar etkileyici görünse de halen bazı hatalara sahip. Örneğin bir cismi tutarken zorlanabiliyor ve yeterince akıcı bir şekilde çalışamıyor. Bir diğer sorun ise cihazın ağır olması ve kablolu olarak kullanılması. Uzmanların amacı, kablosuz olarak çalışabilen ve tekerlekli sandalyeye monte edilebilen bir cihaz geliştirmek. Eğer bu gelişme yaşanırsa, söz konusu cihaz bu tür rahatsızlıkları olan hastalar için umut kaynağı olabilir.

VİDEO