reklamı kapat

POPÜLER

Meta

Meta, dünyanın en hızlı yapay zekâ süper bilgisayarını kuruyor

Facebook’un çatı şirketi Meta, yapılan resmî açıklamaya göre dünyanın en hızlı yapay zekâ süper bilgisayarını kuruyor.

Metaverse geleceği için Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın üstüne yeniden yapılanma ile bir çatı şirket olarak getirilen Meta, yukarıda da dediğimiz gibi AI Research SuperCluster ya da RSC olarak geçen dünyanın en hızlı yapay zekâ odaklı süper bilgisayarını yapıyor. 2022’nin sonunda tamamlanması beklenen bu bilgisayarın görevi, direkt olarak yapay zekâ / makine öğrenme sistemlerinin eğitilmesi olacak. Meta CEO’su Mark Zuckerberg tarafından duyurulan makine, birçok farklı alan için kullanılabilecek noktada yer alıyor.

Yapay zekâ ve makine öğrenme sistemleri artık hayatın her yerinde bulunuyor. Otomobillerden bilgisayarlara, robotlardan akıllı ev aletlerine ve sosyal ağlara kadar hayatımız bu bilgisayar temelli bilişsel sistemler ile sarılmış durumda. AI Research SuperCluster’ı doğal olarak özellikle kendi servisleri / hizmetleri için kullanacak Meta, metaverse geleceği için de gelişmiş sistemleri RCS üzerine geliştirecek ve test edecek.

Yapılan açıklamaya göre RCS’in hali hazırda çalışan bir bölümü bulunuyor. Şu an 760 adet Nvidia GGX A100 üzerine kurulan sistemin 6.080 GPU’ya sahip olduğu, 2022 sonunda ise bunun toplam 16 bin GPU’ya çıkacağı aktarılıyor. Burada makine öğrenmeye özel donanımlardan kullanan Meta, kurulan bu sistem ile kompleks işlemcileri mümkün hale getirecek ve birçok monoton işlemi insanlardan üstünden alacak.

Yapay zekâ konusunda günümüzde Microsoft, Tesla Amazon, Nvidia ve Apple gibi devler de aktif olarak çalışmalar yapıyorlar. Burada şimdi yapılan her çalışma, sürücüsüz otomobiller dahil birçok gelecek çalışması için büyük önem arz ediyor.

İlginizi Çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın