Kısa süre önce 9 bin kişiyi işten çıkaracağını duyuran Microsoft, yapay zeka sayesinde yalnızca bir alanda 500 milyon dolardan fazla tasarruf ettiğini açıkladı.
Yazılım devi Microsoft, geçtiğimiz hafta özellikle Xbox tarafını etkileyen büyük bir işten çıkarma yapacağını duyurdu. Şirketin son işten çıkarma kapsamında en az 9 bin kişiyle yollarını ayırdığı ifade edilirken, yalnızca Candy Crush’ı üreten King’den 200 kişinin çıkarıldığı aktarılmıştı. Mayıs ayında da yaklaşık 6 bin kişiyi işten çıkaracağını duyuran şirket, bugün bir tasarruf açıklamasıyla dikkat çekti. Microsoft’un ticari faaliyetlerden sorumlu başkanı Judson Althoff, geçtiğimiz yıl yapay zeka sayesinde yalnızca çağrı merkezi alanında 500 milyon dolardan fazla tasarruf ettiklerini söyledi. İlk çeyreği 26 milyar dolar kâr ve 70 milyar dolar gelirle kapatan, yani maddi durumu oldukça iyi olan şirket, 2025 yılında yapay zeka altyapısına 80 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını açıklamıştı. Yapay zekanın satış ve müşteri hizmetleri alanındaki verimi artırdığını belirten şirket, önümüzdeki dönemde yapay zeka kaynaklı işten çıkarmaları artıracak izlenimini veriyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Microsoft bundan önce karmaşık tıbbi teşhislerde gerçek doktorlardan daha başarılı bir yapay zeka sistemi geliştirdiğini duyurmasıyla ses getirmişti. “MAI Diagnostic Orchestrator” (MAI-DxO) adı verilen sistem, tıp alanında çığır açabilecek çok önemli bir atılım olarak görülüyor. Ayrıntılı detaylarına buradaki blog sayfasında yer verilen MAI-DxO, yapılan testlere göre özellikle teşhisi zor ve karmaşık vakalarda gerçek doktorların performansını geride bırakıyor. Sistemin OpenAI’ın gelişmiş yapay zeka modelleriyle birleştirildiğinde yüzde 80’in üzerinde bir doğruluk oranına ulaştığı aktarılıyor. Aynı vakalarda gerçek doktorların başarı oranının ise sadece yüzde 20’de kaldığı belirtiliyor. MAI-DxO, aynı zamanda gereksiz testleri azaltarak maliyetleri düşürme potansiyeli de taşıyor. Microsoft, bu teknolojinin amacının doktorların yerini almak değil; onların uzmanlık ve empati yeteneklerini, makine zekasının gücüyle birleştirerek sağlık hizmetlerini daha ileri bir seviyeye taşımak olduğunu vurguluyor.