reklamı kapat

POPÜLER

yesil maymun

Afrika yeşil maymunundan “drone” için şaşırtan savunma

Senegal‘deki araştırmacılar yakın zaman önce primatların nasıl tepki gösterdiğini gözlemlemek için bir drone‘u Afrika’ya özgü yeşil maymun sürüsünün yakınında uçurdu. Araştırma şaşırtıcı sonuçlar doğurdu.

Batı Afrika’ya özgü olan “yeşil maymunlar” üzerine araştırma yapan ekip, maymunların “drone” gördüklerinde nasıl tepki vereceğini araştırıyordu. Ancak araştırmacıları şaşırtan bir şey ortaya çıktı. Maymunlara doğru uçurulan drone, maymunlar tarafından bir tehdit olarak algılandı. Yeşil maymunlar drone’u gördüklerinde onlara yaklaşan bir “kartal”mış gibi tepki verdiler. Ancak sorun şu ki yeşil maymunların kartallara dair böyle bir alarm sisteminin olmaması gerekiyor. Yeni yayınlanan makalede maymunların karşılaştıkları tehlikelere karşı nasıl tepki vereceğinin araştırıldığı yazıyor. Ancak bu araştırma tanıdık tehlikelerde verilen tepkilerden ziyade yeni bir bulguyu ortaya koyuyor. Nature dergisinde yayımlanan makalede, Afrika maymunlarının havada uçan “drone”larla karşı karşıya kaldıklarında kartalmışcasına bir alarm verdiğinin gözlemlendiği yazıyor. Almanya’nın Göttingen şehrinde bulunan Primat Merkezinden Julia Fischer‘ın önderlik ettiği araştırmada, aynı zamanda primatlar arasındaki dilin potansiyel olarak kökenine de değinilmiş oluyor.

Yeşil maymun drone için bir uyarı sistemi geliştirdi

Ekosistem öyle bir düzenin içindedir ki her hayvanın birbiri arasında bir iletişim şekli bulunuyor. Sürüngenler ya da sürü halinde dolanan geyikler, maymunlar… Hepsinin tehlike durumlarında verdikleri bir tepki ve iletişim şekli bulunuyor. Çeşitli maymun türlerinin de kendi aralarında geliştirdikleri ve tehdit ile karşılaştıklarında bunu bildirmek için “alarm sistemi” bulunuyor. Bu alarm  durumunda ise sonradan öğrenilmiş tepkilerden ziyade içgüdüsel olarak programlanmış davranışlar sergileniyor. Araştırmaya göre, Doğu Afrika maymunu olan Vervet maymunlarının tehlikeli olarak algılanan yılanlara, leoparlara ve kartallara dair geliştirdikleri bir alarm sistemi buluyor. Ancak bunun yanında Vervet maymunlarıyla yakından ilişkili başka bir tür olan Batı Afrika yeşil maymunları, yalnızca leoparlar ve yılanlar için alarm verme hassasiyetine sahip olarak biliniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeni araştırmalar için önemli bir bulgu

Fisher ve ekibi bu maymun türünün havadan bilinmeyen bir tehdit aldığında nasıl tepki vereceğini görmek için “drone“ları kullandılar. Farkı tarih ve aralıklarda drone uçuşlarına maruz bırakılan yeşil maymunların, drone seslerine nasıl tepki verdikleri kayıt altına alındı. Drone yaklaştığında yeşil maymunlardan bilinmeyen bir ses çıktığı gözlemlendi. Daha önce bu hayvanların çıkarttığı seslere benzemeyen bu sesin sonrasında alarm vermek için çıkarıldığı saptandı. Yeşil maymunların çıkarttığı bu ses kuzenleri olan Vervet maymunlarının kartal tehlikesine karşı çıkarttığı ses olarak tahmin ediliyor.

Bu benzerlik ise, maymunların alarm mesajlarını evrensel olarak DNA’larında taşıdıklarını ortaya koyuyor. Buna göre, kartal uyarı sesinin maymunlar arasında ortak bir ata tarafından alındığı ve kullanılan bir özellik olduğunu ortaya koyuyor. Kayıt altına alınan seslerden çıkarım yapan araştırmacılar, bölgede hiç uçak bile uçmadığını ancak bu maymunların drone’un sesini kısa sürede tanımlayıp, uyarı mesajını diğer maymunlara ilettiklerini söylediler. Fischer evrim teorisine gönderme yaparak, maymunlar ve insanların iletişimsel açıdan kesin olarak ayrıldıklarını ancak maymunların bilişsel olarak öğrenmeye devam ettirdiklerini vurguluyor. Fischer, ilerleyen yıllarda deneyi daha fazla türde ve sayıda maymun ile ortaya koymak istiyor.

İlginizi çekebilir

Hayat kurtaran drone